понедељак, 11. новембар 2013.

TELEĆI KARE SA KESTENJEM

Prelepo pecenje za predstojece praznike ili specijalne goste. 
 
Ovaj recept šaljem Naletu, sa blogom Coolinarija, u okviru ovomesečnog kruga igrice Ajme' koliko nas je, čija je tema kesten. ( ova namirnica je veoma malo zastupljena u mojoj kuhinji )


 Sastojci:

1 kg telećeg karea bez kostiju
 250 g očišćenog,prethodno ispečenog kestenja
250 g krupno sećenih bukovača,šitake,šampinjona ( koje god imate ili mešavina )
 150 g dimljene slanine u komadu
 2 grančice ruzmarina (ili 2 ravne kašičice suvog)
 8 sitnih glavica crvenog luka
 1 čen belog luka
 100 ml belog vina
 100 ml povrtnog temeljca
  maslinovo ulje
 po ukusu biber, vegete,so

Priprema:


Oljuštiti dva crvena luka,iseckajte ih sa belim lukom i propržite u dubljem tiganju na par kašika ulja.

Krupno iseckajte 2/3 količine kestenja i pečuraka pa dodajte u tiganj i njih zajedno sa grančicom ruzmarina i propržiti nekoliko minuta.

Meso rasecite tako da dobijete veću, tanju šnitu i malo ga istucite




Po površini rasporedite propržene sastojke i pola količine slanine,krupno isečene.
Uvijte meso u rolat.





Preostalu slaninu iseći na tanke šnite,njima obmotajte rolat pa ga uvežite kuhinjskim koncem.



Propržite meso u većoj šerpi na malo ulja i sa preostalim oljuštenim crvenim lukom.
Posolite,pobiberite dodajte preostali ruzmarin,pečurke,kestenje i vino,pa zaliti kutlačom vrelog temeljca.

Dinstati meso na umerenoj temperaturi oko 1 sat,povremeno ga okrećući i prelivati sokovima od dinstanja.

Moje parče mesa je bilo oko 2.5 kg i ja ga nisam mogla dinstati na ringli u šerpi, sve sam uradila kako piše u receptu, prekrila ga folijom i dobro zatvorila pa sam ga pekla oko dva sata u rerni, i svakih dvadesetak minuta sam ga okretala i prelivala sokovima, i ponovo zatvarala sa folijom. Zadnjih 45 minuta sam ga otkrila da dobije lepu hrskavu koricu i da porumeni.
Meso sam premazala sa meat tenderizing prah  ( omekšivač za meso u prahu ) i namazala sa mlevenom slacicom (muster seeds.)
U smesu od pečuraka i kestena sam dodala malo vegete i bibera.

 
Žao mi je što nemam bolju sliku ovog divnog pečenja, ali ispred gostiju nije lako uslikati...mnogi od vas znaju o čemu pričam.

 Poslužiti sa prilogom i salatom.

Prijatno!!!!
 

4 коментара:

  1. Wow!!! Ovo je jako bogato jelo:) Predivno izgleda, onako isečeno na režnjeve:) Svaka čast, Zoko!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, draga moja Nale. Juče kupih još kestenja, biće još nekog recepta za igricu. Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Ovo je odlično. Htela sam da pravim slično za igricu ali sa svinjskim kareom. :) Sada moram da smislim nešto drugo. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Zoko....nama i našim gostima se jako dopalo, fantastičnog je ukusa. Topli pozdrav

      Избриши