среда, 6. новембар 2013.

DOMAĆE BRZO LISNATO TESTO

Volim peciva sa lisnatim testom ali ne volim kad moram puno vremena da provedem u kuhinji. Pre nekoliko godina sam isprobala lisnato testo sa Coolinarike koje mi se jako dopalo i gotovo je za sat vremena. Napravite ga i čuvajte u zamrzivaču, kad vam je potrebno,tu je.



Sastojci:

400 g sve namenskog brašna  + 50 g za doradu testa
50 g brašna za hleb
1 veliko jaje
1 kašika ulja
1 kašika sirćeta/ocat
1 kašičica šećera
pola kašičice soli
250 ml tople vode
200 g ledenog putera 

Priprema:

Puter podeliti na 4 po 50 g svako parče, ali gledajte da vam je u celom komadu, lakše se renda i ostaviti u zamrzivač dok vi pripremite testo.

U posudu za mešenje prosejati oba brašna i dodati jaje,so,šećer,sirće i toplu vodu i sve zamesiti. Isipati na pobrašnjenu radnu površinu i umesiti meko i glatko testo,koje se ne lepi za ruke.
Oblikovati u kuglu i vratiti u posudu za mešenje, posuti sa brašnom i ostaviti da se testo odmara oko pola sata.
Odmoreno testo premesiti ponovo i oblikovati u kuglu.


Testo podeliti na 4 dela


i svaku četvrtinu ponovo premesiti i oblikovati u manju kuglu.


Blago pobrašniti radnu površinu i svaku kuglu rastanjiti što tanje možete, jer što je testo tanje, bolje će se listati,pomažite se sa po malo brašna, da vam se testo ne lepi.
Uzeti jednu kocku smrznutog putera i izrendati preko testa na sitnu stranu.


Sada uzmite oklagiju sa kojom ste tanjili testo, prebacite početak preko oklagije i motajte testo na oklagiju blago vukući testo prema vama, dok ga motate.


Pobrašnite blago radnu površinu i umotano testo valjajte malo zajedno sa oklagijom, da razvaljate puter na testu.


Oštrim nožem raseći testo po dužini oklagije......


i veoma pažljivo odvojiti testo od oklagije.


Tako dobiveno testo preklopiti prvo jednom stranom do sredine testa i onda drugu stranu preko prve poklopljene strane, da dobijete kocku.


Nežno razvaljati tu kocku i stranice, na kojima se vidi puter ponovo preklopiti jednu preko druge.


Ako je tersto dobro umešeno trebate videti mehuriće po njemu.

Tako uraditi i sa preostalim testom, zaviti u najlon i ostaviti da se malo odmori u frižideru, ili ako ga ne koristite odmah,ostaviti u zamrzivač i po potrebi vaditi testo. 


Ovo je mala količina testa, oko 700 g ili malo više, nisam merila. Jedno pakovanje vam je dovoljno za 6 malih peciva.Po želji možete praviti i samo dva..u zavisnosti koliko vam je potrebno.

Ja sam pravila i slatka i slana punjenja i fantastično je ...evo nekoliko slika šta je napravljeno od ovog testa


Ovo je pravljeno pre nekoliko godina


a ovo je pravljeno skoro, napisaću recept i za ovo slano punjenje.

Prijatno!!!!!




20 коментара:

  1. izvrsno...super...jednostavno, brzo...to se traži

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Snježana...niko više nema vremana da bude u kuhinji satima, kad to vreme se može iskoristiti za nešto drugo...meni se jako dopalo ovo testo i ja ga obično napravim više i ostavim u zamrzivač, kad mi je potrebno samo ga izvaditi iostaviti da se odmrzne i frižideru o pravim šta mi je potrebno.Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Radila sam lisnato tijesto i stvarno se izgubi puno vremena, ali je okus fantastičan. Sad mora isprobati i ovu brzu varijantu, hvala što si podijelila recept (na coolinariku skoro pa i ne zalazim).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam još uvek aktivna na Coolinarici, ne koliko ranije ali pregledam i tamo šta mi se sviđa.Dopašće ti se i iova brza varijanta. Pozdrav.

      Избриши
  3. Super izgleda i recept mi je odličan ! Nisam nikada sama radila lisnato tijesto i ovo ću baš rado isprobati !

    ОдговориИзбриши
  4. Upravo sam probala i odlicno je. Istina, puter mi je skup pa sam koristila margarin, ali rezultat je i dalje savrsen :) Malo sam se `navukla` na vase recepte, pa svako malo probam nesto, nadam se da necu `navuci`i visak kilograma...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Mis Dejzi, meni je drago da si isprobala ovo lisnato testo i da ti se dopada....ja ga nikad nisam pravila sa margarinom ali me raduje da ti se rezultat dopada. Od srca ti hvala i topli pozdrav.

      Избриши
  5. Jako bih volela da vidim recept za slano punjenje!

    ОдговориИзбриши
  6. Ja sam pocetnik u kuvanju i stvarno sam se odusevila sa receptom, em sto je lako i jednostavno, em sto je preukusno...Zahvaljujem!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jelena, jako sam srećna da i početnici mogu da naprave brzo i jednostavno lisnato testo. Od srca tebi hvala i topli pozdrav.

      Избриши
  7. Meni je uvek bila želja da napravim lisnato testo, a ovaj recept mi deluje jednostavno, samo imam jednu nejasnoću:
    Da li to, već gotovo testo, samo rasklagijamo i oblikujemo u peciva bilo koja?
    Hvala na receptu, a i unapred na odgovoru.
    Pozdrav iz Novog Sada

    ОдговориИзбриши
  8. Ja kad pravim lisnato dodavam i kvasac i ukusno :)

    ОдговориИзбриши
  9. Izgleda lijepo,obavezno ga moram probati,hvala za recept.

    ОдговориИзбриши
  10. Izrendani maslac u tijestu je ono što čini ovaj recept jedinstvenim i najboljim na druge slične.

    ОдговориИзбриши