Idealni prilog koji možete poslužiti sa ćuretinom, piletinom ili sa
pečenim mesom. Ovde se obično pravi za Thanksgiving, Uskrs i Božić
..vama,koji ste u Americi, Thanksgiving tek dolazi, pa ako imate
prilike, isprobajte.
Ovaj recept šaljem Naletu, sa blogom Coolinarija, u okviru ovomesečnog kruga igrice Ajme' koliko nas je, čija je tema kesten. ( Kod mene sve sami slani recepti..ali eto tako se desilo ovog puta..jer kao što sam jednom prilikom rekla, kesten nije česta namirnica u našoj kući i nemamo naviku da ga jedemo )
( slika nije neka, slikano je na brzinu, jer su gosti čekali večeru, dok ne budem ponovo pravila da je zamenim )
Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
250 g sveže kobasice
2 kašike putera
1 mala glavica crnog luka
2 štapa sitnije sečenog celera
120 g šampinjona,isečenih na četvrtine
2 čena pasiranog belog luka
kašika majčine dušice
2 kašike žalfije
po ukusu so i biber
65 ml belog vina ili pilećeg temeljca
3 pune kašike sitno iseckanog peršuna
100 g očišćenih i ispečenih prepolovljenih kestena
1 hleb od 750 g,isečenog na kockice
500 ml toplog pilećeg temeljca
250 g sveže kobasice
2 kašike putera
1 mala glavica crnog luka
2 štapa sitnije sečenog celera
120 g šampinjona,isečenih na četvrtine
2 čena pasiranog belog luka
kašika majčine dušice
2 kašike žalfije
po ukusu so i biber
65 ml belog vina ili pilećeg temeljca
3 pune kašike sitno iseckanog peršuna
100 g očišćenih i ispečenih prepolovljenih kestena
1 hleb od 750 g,isečenog na kockice
500 ml toplog pilećeg temeljca
Priprema:
Zagrejati ulje i dodati meso iz kobasice i pržiti na osrednjoj
temperaturi oko 8 do 10 minuta ili dok meso ne pobeli i dok se prži
varjačom odvajati meso u manje komadiće.
Dodati puter,sitno iseckan luk i celer i pržiti dok povrće ne omekša oko desetak minuta.
Dodati šampinjone,koje ste prethodno
oprali i ako su krupniji,iseći na 4 dela ili ako su manji,na
pola,pasirani beli luk,iseckanu žalfiju i majčinu dušicu i sve pržiti
oko desetak minuta ili dok ne počne da rumeni.
Dodati belo vino i sa varjačom sve izgrebati sa dna tiganja i kuvati dok skoro sva tečnost ne ispari.
U veću zdelu staviti hleb,koji ste isekli na kockice,dodati ispržene šampinjone i meso,so,biber,kestenje i svemu tome dodati pileći temeljac i sve dobro izmešati dok ne dobijete vlažnu, ali ne i gnjecavu smesu od hleba i povrća.
Dodati belo vino i sa varjačom sve izgrebati sa dna tiganja i kuvati dok skoro sva tečnost ne ispari.
U veću zdelu staviti hleb,koji ste isekli na kockice,dodati ispržene šampinjone i meso,so,biber,kestenje i svemu tome dodati pileći temeljac i sve dobro izmešati dok ne dobijete vlažnu, ali ne i gnjecavu smesu od hleba i povrća.
Podmazati vatrostalnu posudu isipati sve u nju.
Zagrejati rernu na 175*C i peći, poklopljeno sa folijom, dvadesetak minuta.Skinuti foliju i peći još desetak minuta ili dok vam fino ne porumeni.
Zagrejati rernu na 175*C i peći, poklopljeno sa folijom, dvadesetak minuta.Skinuti foliju i peći još desetak minuta ili dok vam fino ne porumeni.
Poslužiti toplo.
Po želji, možete izostaviti svežu kobasicu a dodati sušenu mesnatu slaninu.
Nisam ni znala kakve sve slane stvari mogu da se pripreme od kestena. Ovo je jako fino, baš sam iznenadjena. Zoko, još jednom hvala na značajnom doprinosu ovomesečnoj temi:) Pozdrav!
ОдговориИзбришиHvala Nale. Rekoh ti u mom emailu da sam kupila veću količinu kestena nego što mi je bilo potrebno i čisteći ih zaradila sam žulj od noža i sad kud ću i šta ću, moram da ih iskoristim i svašta nešto sam napravila....danas će biti još jedan slani recept, koji smo jeli juče za ručak. Topli pozdrav
Избриши