понедељак, 9. јун 2014.

Krema brulee sa ukusom pomorandže

Krem brulee obično kad napravimo pečemo ga u tepsiji sa vodom, ova se ne peče, probajte je, možda vam se i dopadne.




Sastojci:


600 ml slatke pavlake
1 mahuna vanile ili 1 kesica vanilinog šećera ili 1 kašika vanilla paste
8 velikih žumanaca
4 kašike šećera
izrendana korica pomorandže ili 4 do 6 kapi prirodnog ulja od pomorandže
braon šećer za karamelizovanje

Priprema:

Staviti 6 malih remekina ili kalup za pie,veličine 20cm u zamrzivač dok vi pripremite kremu.

U šerpicu staviti slatku pavlaku i mahunu vanile, ili šta koristite ( ja sam koristila vanilla paste ) i pustiti da se zagreje, ali da vam ne provri a dok se pavlaka zagreva vi umutite žumanca,polako dodavajući žećer i mutiti dok ne dobijete svetlu i gustu smesu i dodati pomorandžinu koricu ili prirodno ulje i sve sjediniti.

Iz zagrejane pavlake izvaditi mahunu vanile i tu zagrejanu pavlaku sipati u tankom mlazu, stalno muteći u umućena jaja, ovo radimo da se jaja zagreju da nam se ne bi skuvala ako ih sipamo direktno u toplu pavlaku, vratiti sve nazad  u šerpicu i vratiti na ringlu. Kuvati na tihoj temperaturi oko desetak minuta, stalno mešajući,  dok se ne zgusne.

Izvaditi remekine ili kalup i sipati vruću kremu i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi i onda staviti u frižider da se potpuno ohladi, najmanje par sati a najbolje preko noći.


Pre služenja posuti sa braon šećerom i ako imate onaj mali torč otopiti šećer a ako ne staviti  na kratko ispod gornjeg grejača, samo dok se šećer ne otopi i malo karamelizuje.



Poslužiti i uživati.

Recept je od  Nigella Lawson a ja sam ga videla ovde. 

Prijatno!!!!!!



7 коментара: