уторак, 5. август 2014.

Pecivo sa šunkom i dimljenim sirom

Ovo pecivo je pravljeno pre nedelju dana, kad smo išli na vikendicu i htela sam poneti nešto da imamo za na put...uvek vučemo previše hrane, ali,za divno čudo, kifle su se pojele.Bile su odlične i sledećeg dana, neko je voleo prazne kifle, ali ja na žalost ih nisam pravila prazne...vi možete kako gbod hoćete, podjednako su dobre i prazne i punjene.


Sastojci: 800 g sve namenskog brašna, 200 g hlebnog brašna, 20 g suvog ili 40 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 1 kašika brašna, 2 kašičice soli, 150 ml toplog mleka, 300 ml jogurta / mlaćenice / butter milk, 200 ml maslinovog ulja, 2 jaja, 1 kesica praška za pecivo
za fil: 300 g pileće ili ćureće sunke, sitno iseckano, 250 g dimljenog sira,izrendan ili sitno iseckan, 2 belanca
za premazivanje testa: 2 žumanca, 1 do 2 kašike mleka, semenke po izboru, otopljeni puter za premazivanje ispečenih kifli

Priprema: Sjediniti oba brašna, dodati prašak za pecivo i prosejati u vanglicu.

U toplo mleko dodati suvi kvasac, kašičicu šećera i kašiku brašna, sve izmešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U brašno dodati so, jaja, ulje, mlaćenicu, nadošli kvasac i sve dobro umesiti ili izmutiti sa mikserom. U zavisnosti od brašna, možda će vam trebati još malo tečnosti,meni nije bilo potrebno.
Veoma je vađno da se ovo testo dobro umesi, ako ga mesite rukom, mesite ga dobrih desetak minuta. Dobićete meko i po malo masno testo.
Pokriti ga i ostaviti da naraste.

Dok testo raste vi naporavite punjenje.
Šunku i izrendani sir izmešati, dodati dva belanca i sve dobro sjediniti.

Naraslo testo pažljivo isipati na blago pobrašnjenu radnu površinu. Otkidati delove od testa onoliko koliko želite da su vam velike kifle... ja sam otkidala veće komadiće, rastanjiti u ovalni oblik, koji je pri kraju uži od gornjeg dela, oštrim nožem raseći donji deo, ali ne do kraja,samo da imate rezove a i ne morate, ja ih ovako više volim i na širem delu staviti punu kašiku fila,podviti krajeve prema unutra, da vam ne curi fil i zaviti ih u kifle.
Drugi način da ih napravite je ono klasično, podeliti testo na pola,rastanjiti u što veći krug možete, podeliti na onoliko delova kolike kifle volite da vam budu, stavljati fil na širi deo i zaviti u kifle.

Tako pripremljene kifle naređati u pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje. Ostaviti malo mesta između, jer tokom pečenja kifle će vam još narasti. ( za ovu količinu testa potrebno vam je da imate dva pleha )
Umesto šunke i sira možete ih puniti sa sirom ili ih ostaviti prazne, podjednako su dobre.


Pokriti ih sa najlon folijom  i ostaviti oko pola sata da vam kifle narastu.
Tako narasle kife premazati sa umućenim žumancetom i mlekom,posuti sa semenkama po ukusu i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185*C oko dvadesetak minuta ili dok vam lepo ne porumene.


Otopiti oko 75 do 100 g putera i ispečene kifle premazati sa otopljenim puterom ( neko stavlja listiće putera pre nego što ih peče, vi uradite kako vi volite ,ja više volim kad se ispeku  da ih premažem sa otopljenim puterom ) pokriti sa kuhinjskim papirom preko staviti kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohlade.


Poslužiti za užinu, doručak ili večeru sa kiselim mlekom ili bez ičega.

Prijatno!!!!!
Opet sam ih danas 6 avgusta, pravila..stvarno su dobre da im se jednostavno ne može odolet. Danas su neke bile prazne,neke sa hrenovkama,ne znam koje su mi bolje....






8 коментара:

  1. These rolls look really good and the first picture makes me dream about them...
    Have a nice day, my dear Zoki! It's cloudy and rainy here... AGAIN!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you. We finished them so fast and I am tempted to make them again, just for two of us.
      Here is cold,it is not summer which we usually have, but for me, personally, it is better this way, I do not like when is to hot.
      Have a good day, my dear friend.Hugs and kisses:))

      Избриши
  2. Nema šta, vidi se da si pravi majstor za testa. Sviđa mi se na koji način uvijaš kiflice, ja uglavnom standardno, na drugi način koji si navela u receptu. Probaću i ovako, jer ovi rezovi baš lepo deluju...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Zorice, nekako su mi kifle lepše kad su uvijene na ovaj način.Ove su se tako brzo pojele i mislim da ću ih danas ponovo praviti ali samo pola količine, za nas dvoje je dosta. Topli pozdrav.

      Избриши