Pita, koja meni lično, je lepša od bureka...možete je poslužiti za doručak ili večeru.
Sastojci:
450 g lisnatog testa ( integralno ili obično )
Sastojci za fil:
300 g tanko sečene šunke;pileća,ćureća...
250 g mekog i lako topljivog sira ( havarti,beli cheddar,gouda )
4 do 5 struka mladog luka1 kašika sitno iseckanog peršuna
50 g Grana Padano
9 jaja ili 18 prepeličijih jaja
sveže samleven biber
i još:
1 jaje za premazivanje
pola kašike vode
1 jaje za premazivanje
pola kašike vode
Lisnato testo rastanjiti i iseći dva kruga od oko prečnika od 30cm.( ja kupujem već rastanjeno testo i samo sam isekla dva kruga )
Kalup za pite ( pie ) sa pomerajućim dnom obložiti sa lisnatim testom i ako vam malo visi preko kalupa, u redu je, kasnoje to možete iseći ili zaviti okolo.
Pobiberiti sa sveže samlevenim biberom. Nemojte soliti jer šunka je već slana.
Ja sam koristila prepeličja jaja koja sam kupila baš za ovu pitu jer su mi sitnija i lepše će pita izgledati kad se iseče, vi, ako ih nemate, koristite sitnija kokošja jaja.
Uključiti rernu da se zagreje na 200*C.
Premazati koru sa umućenim jajetom u koje ste sipali pola kašike vode.
Izrendati preko premazane kore ostatak izrendanog sira.
Izvaditi i ostaviti da se ohladi u kalupu.
Ohlađeno iseći na šnite i poslužiti sa salatom ili bez.
Prijatno!!!!!
Recept sam videla na video blogu kod Joy of Baking.
Umesto lisnatog testa mogu se koristiti i kore za pitu, tako ću je sledeći put napraviti.
Uzeti 3 do 4 kore,staviti jednu koru,koju ste malo pogužvali, u kalup i porskati sa malo vode i ulja, drugu koru tako isto i tako uraditi i sa ostale dve kore,preko kora staviti fil i završiti na isti način sa korama kao što ste i počeli i peći kao što pečete pite.
Ohladiti i iseći na šnite i poslužiti.
Recept sam videla na video blogu kod Joy of Baking.
Umesto lisnatog testa mogu se koristiti i kore za pitu, tako ću je sledeći put napraviti.
Uzeti 3 do 4 kore,staviti jednu koru,koju ste malo pogužvali, u kalup i porskati sa malo vode i ulja, drugu koru tako isto i tako uraditi i sa ostale dve kore,preko kora staviti fil i završiti na isti način sa korama kao što ste i počeli i peći kao što pečete pite.
Ohladiti i iseći na šnite i poslužiti.
Oh my God, Zoki... You made so delicious pie (let's say it's pie). I really love it! It's beautiful, tasty and so rich..
ОдговориИзбришиHugs, my dear friend!
Gery, I agree with you 100%. This is amazing pie and we enjoyed it very much. Hugs, my dear friend:))))
ИзбришиBaš se lepo šareni na tanjiru, a sigurna sam i da je savršeno ukusno!
ОдговориИзбришиHvala Nina..odlična je i topla i hladna. Topli pozdrav.
ОдговориИзбришиHvala na receptu, moram ovo probati! Izgleda ukusno! Ja volim prepeličja jaja, pa će ovo biti jako fina pita za mene.
ОдговориИзбришиMartina, biće mi drago da je isprobaš a prepeličja jaja su puno zdravija da se jedu, mada mi jedemo i jedna i druga. Topli pozdrav.
ОдговориИзбришиSuper mi je ova pita, nama bi bila odličan ručak ! Prepeličja jaja baš i ne koristim , kod nas im je cijena malo brrr...., ali rado bi ih isprobala i tako mi divno izgledaju u ovoj piti !
ОдговориИзбришиHvala Branka, originalna pita je pravljena sa manjim kokošjim jajima, tako da možeš i ti sa njima. Hvala ti puno i čekam da mi javiš kako ti se dopalo.
ОдговориИзбриши