четвртак, 28. август 2014.

KIseli zeleni paradajz

Paradajz spremljen na ovaj način smo svake godine jeli, zahvaljujući našoj prijateljici,koja ih je spremala.....prvi put ih sama spremam.Dobila sam punu kesu zelenih čeri paradajza od prijatelja i šteta ih je ne iskoristiti.


Sastojci:

zelen čeri paradajz
ljuti feferoni
beli luk
lovorov list
biber u zrnu
celerov list
500 ml vode
250 ml sirća
2 kašike soli
2 kašike šećera

Priprema:

Zelen paradajz oprati i ako je krupan iseći na četvrtine.Ja sam koristila čeri i sekla sam ih na pola.Pazite da vam paradajz bude zdrav.

U veću šerpu staviti vodu,sirće,šećer,so,biber u zrnu,lovorov list i pustiti da provri.

U tegle staviti paradajz,ljute papričice ( ako volite da vam je paradajz po malo ljut, izbosti sa iglom papričice i ako stavljate sitne paradajščiće izbosti i njih sa iglom, bolje će se ukiseliti ) cele čenove belog luka i list celera.

Sve tegle staviti u neku tepsiju i naliti ih sa vrućim prelivom i tako ih ostaviti da se ohlade.

Po potrebi dodati još preliva,zatvoriti tegle i ostaviti ih na hladnom mestu.

Kod nas sirće nije kiselo koliko je kod vas i mi ovde stavljamo odnos voda-sirće 1:1 vama sam u receptu napisala 2:1.

Prijateljica mi je rekla da je jednom pravila sa 2 dela vode 1 deo sirćeta i da joj se pokvarilo.

Jednom, kad otvorite teglu, čuvati u frižideru, mogu jako dugo da stoje.


Uslikana jutros prošlogodišnji,koji još nismo pojeli. 

Prijatno i uživajte!!!!

Нема коментара:

Постави коментар