Prošle sezone mi je drugarica kupila smrznutu aroniju i nikako da je upotrebim, imala sam i svoju, koju smo jeli po 7-8 bobica dnevno i davno je pojeli, stiže nam uskoro i ovogodišnja i moralo se upotrebiti ovo što se ima u zamrzivaču.
Svi znamo koliko je aronija, koju još zovu i sibirskom brusnicom, zdrava da se jede, ali ne sme u prevelikim količinama. Ukus joj je dosta opor kad se jede sveža, zato se vrlo često meša sa drugim voćem. Od nje se može praviti džem, smothies, preliv za palačinke i jogurt,slatko ili je jesti u svežem obliku.
10 činjenica koje treba znati o aroniji ( izvor sa stranice Aronija Srbija )
Sastojci:
1 kg aronije
750g šećera
150 ml vode
100 ml ruma
2 kesice vanilinog šećera sa ukusom ruma
Priprema:
Aroniju oprati i očistiti od drškica,sipati šećer, promešati i ostaviti preko noći ( ja sam koristila smrznutu aroniju )
Dodati vodu i rum i kuvati, prvo na jakoj temperaturi dok ne provri, onda smanjiti temperaturu i kuvati još 10 do 15 minuta ili dok vam tečnost ne postane malo sirupasta, ali ne i pregusta, jer će tokom stajanja pri hlađenju još da vam se zgusne,pred sam kraj dodati vanilin šećer sa ukusom ruma.
Dok se kuva ne mašati varjačom, samo protresti šerpu levo desno.
Skloniti sa ringle, pokriti sa mokrom kuhinjskom krpom i ostaviti da se malo ohladi. Mlako sipati u oprane i sterilisane tegle.
Ja sam od ove količine dobila jednu teglu od 500 ml i jednu od 300 ml.
Ovo se slatko ne kuva dugo, tako da ne bih vam preporučila da vam stoji predugo, otvorenu teglu držati u frižideru.
Poslužiti ujutru sa čašom vode.
Prijatno!!!!
Нема коментара:
Постави коментар