среда, 6. август 2014.

Kuglof sa bananama

Vrlo često nam ostanu banane i ne znamo šta ćemo sa njima,najbolje ih je zamrznuti i koristiti za razne voćne napitke sa jogurtom ili mlekom a zašto ne bi mogli napraviti i kolač od njih.



Sastojci:

300 g prosejanog univerzalnog brašna
150 g pečenih i krupnije sečenih oraha
150 g šećera
9 g sode bikarbone
8 g praška za pecivo
3 velike i dobro zrele banane + 1 za vrh
100 g kisele pavlake
90 g otopljenog i ohlađenog putera
1 kašika vanilla paste ili tečne vanile
1 kesica vanilinog šećera sa rumom
prstohvat soli
2 XL jaja

Priprema:

U veću zdelu staviti prosejano brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, krupnije sečene orahe,prstohvat soli,Vanilin šećer i šećer i sve izmešati zajedno.

U manju zdelu staviti izgnječene banane, jaja, puter,tečnu vanilu i kiselu pavlaku i sve umutiti da se sjedini sa žicom za mućenje.

Mokre sastojke dodati u suve i sa varjačom sve dobro izmešati da dobijete mokru smesu.Morate malo višpe mešati da se sve dobro sjedini.

Kalup za kuglov dobro isprskati sa sprejom za pečenje PAM ili podmazati sa hladnim puterom i ostaviti u zamrzivaču vrlo kratko, posuti sa brašnom i odstraniti višak.
Kašikom, pošto je smesa dosta gusta, sipati sa kašikom u kalup svuda okolo. Kad ste isipali celu smesu, uzeti onu četvrtu bananu,iseći na kolutove i poređati po vrhu testa.


Rernu zagrejati na 185*C i peći kuglov oko 30 minuta,smanjiti na 165*C i peći još 10 do 15 minuta.
Probati sa dugačkim štapićem ili iglom, da li je sredina pečena, ako je pečena izvaditi a ako nije, peći još oko 5 do 10 minuta. Pazite da vam ne izgori.
Izvađen kuglof ostaviti 5 minuta u plehu na žici, da se prohladi. Okrenuti kalup pažljivo i istresti kuglof na žicu i ostaviti da se potpuno ohladi.

Posuti sa prah šećerom ili bez i poslužiti uz kafu ili za doručak, sa šoljom mleka.


Prijatno!!!!

4 коментара:

  1. Pomoravka nam je vredna, nema šta. Ja krenula da izkomentarišem onaj zanimljivi voćni smoothie, kad ono pristigla još dva recepta. Svaka čast za oba recepta.. baš sam se jednom pitala kako bi se banane "ponašale" u pečenom kolaču.. Hvala ;))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Sandra......banana u kolačlu daj ekstra mekoću i ovo se mojoj deci a i nama,se jako dopao. Probaj nekad kad imaš višak banana.Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Banana cakes are so tasty and sweet-scented... Well done, Zoki, it looks perfect!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. You are right, they are so moist and tasty and my family just love them. Thank you so much.Hugs, my dear friend:))

      Избриши