недеља, 17. август 2014.

Torta sa malinama i mascarpone sirom

Naša draga prijateljica danas ima malo slavlje u svojoj kući i ja sam odlučila da joj odnesem tortu. Ja nisam baš tako vična pravljenju torti ali ona je zaista zaslužila da joj je napravim. Da vi samo znate kakve je torte i kolače ta žena pravila i kome ih sve nije pravila, došlo je vreme da više ne može, zato je sad naš red da mi njoj pravimo kolače i torte.
Mom mužu i meni je pravila svadbenu tortu, nemam skener da skeniram te slike da bih mogla da ih prenesem ovde, nije bilo slavlja ili druženja da se nismo zasladili njenim tortama, krem pitom, kolačima i pitom sa kiselim testom.


Sastojci:za koru:

6 XL jaja
150 g šećera
1 kesica vanilinog šećera sa ukusom ruma
150 g mekog brašna
60 g gustina 

Sastojci za fil:

350 g slatke pavlake
450 g mascarpone sira
400 g malina
200 g trešanja ( ne mora )
1 kesica vanilinog šećera sa ukusom ruma
1 učvršćivač za pavlaku

Za glazuru:

400 ml slatke pavlake
ušvršćivač za šlag ( 2 kesice ) 
ili šlag iz kesice i za svaku kesicu 150 ml mleka ili kisele vode
čokoladne pahuljice ili rendana čokolada
maline za dekoraciju

Priprema:

Jaja, sobne temperature, odvojiti belanca od žumanca. 
Belanca umutiti u mekan šne i polako dodavati šećer, koji ste izmešali sa vanilinim šećerom i umutiti u šne u koji ćete dodavati jedno po jedno žumance  i svaki put,kad dodate žumance,dobro umutiti.

U posebnu posudu izmešati brašno i gustin ( ja sam u nedostatku gustina dodala 1 kecisu pudinga oid vanile,koja je 43g i 17g gustina ) i prosejati po malo iznad posude u kojoj su umućena jaja. Žicom za mućenje sjediniti brašno i smesu od jaja i tako dok imate brašna.

Pleh, veličine 42cm X 28cm, ili sličnih veličina,prekriti papirom za pečenje i sipati umućenu smesu.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185*C oko 20 do 25 minuta, ili dok vam gornja kora ne porumeni a testo počne da se odvaja od ivice pleha.
Izvaditi pečenu koru, prevrnuti na stolnjak ili krpu i ostaviti da se potpuno ohladi,ohlađenu koru iseći na pola po širini,dobićete dve kore od po 21cm X 23cm ( otprilike )

Dok se kora hladi, vi umutite fil.
Umutiti slatku pavlaku sa učvršćivačem, ali ne potpuno,dodati maskarpone sir,vanilin šećer i sve zajedno umutiti u čvrst fil.
Dodati maline u fil i veoma pažljivo, da ne izgnječite maline, sjediniti ih sa filom.

Uzeti pola kore, staviti na tacnu ( ja sam imala oko 100 ml soka od višanja i premazala sam obe kore sa sokom, ako nemate sok, možete skuvati vodu i šećer a i ne morate ) i preko kore sipati celu količinu fila, poravnjati ( ja sam imala trešanja, koje su morale da se pojedu te sam i njih stavila u fil, prethodno sam ih očistila od koštica, svaku trešnju samo ugurati u fil, koji ste već stavili na koru ) i preko fila staviti drugi deo kore.


Ja sam je ovako pripremljenu pokrila sa providnom folijom i ostavila preko noći u frižider.


Sledećeg dana, izvaditi tortu iz frižidera,umutiti slatku pavlaku sa učvršćivačem i premazati tortu svuda okolo i odozgore.



Ukrasiti je rendanom čokoladom ili čokoladnim pahuljicama i po želji sa malinama.


Prijatno!!!!!

4 коментара: