уторак, 9. мај 2017.

Brzi hleb koji se ne mesi 2

Zamešen sa pivom i semenkicama, ...prvi put ga pravim na ovaj način i jako nam se dopao.Umesto univerzalnog brašna korišćeno je brašno od celog pšeničnog zrna.


Sastojci:8 g suvog kvasca, 675 g brašna od celog pšeničnog zrna, ( može i svenamensko brašno ) 125 ml tople vode, 360 ml piva, 1 1/2 kašičica soli,  još brašna za doradu testa,  kukuruzno brašno, semenke suncokreta, semenke bundeve

Priprema:U manju zdelicu staviti toplu vodu, 75 g brašna i kvasac i sve dobro izmešati sa žicom za mućenje. Pokriti i ostaviti sa strane da se kvasac podigne. ( trebaće mu malo duže,od 20 do 30 minuta )
U veću posudu za mešenje staviti ostatak brašna,dodati so, pivo i kvasac i sve izmešati sa varjačom dok testo ( koje je jako meko ) ne počne da se odvaja od zidova posude.
Pokriti i ostaviti na toplom mestu da se količina udvostruči. ( oko dva sata, u zavisnosti od toplote prostorije )

Radnu površinu dobro pobrašniti i sa spatulom skinuti pola testa iz posude, dok ga oblikujete rukama koje su dobro nabrašnjene, dodavati semenke ( po želji,možete ih i izostaviti ) i oblikovati u mali hleb.
Tako isto uraditi i sa drugom polovinom testa.
Pleh prekriti sa papirom za pečenje, posuti sa kukuruznim brašnom i staviti pripremljene hlebčiće na pleh. Pobrašniti hlebčice i odozgore, prekriti sa kuhinjskom krpom i ostaviti još 30 do 40 minuta da hleb još jednom naraste.

Na dnu rerne staviti jednu posudu sa vodom, uključiti rernu na 220*C da se zagreje, zajedno sa vodom, staviti hleb, koji ste prethodno, razrezali odozgore sa oštrim žiletom.
Peći hleb oko 30 do 35 minuta ili dok ne dobije lepu zlatnu boju.
Pečen hleb ohladiti na žici i poslužiti.


Prijatno!!!!



2 коментара: