среда, 16. фебруар 2022.

Kiflice sa bademima

Idealno za sve one koji jedu gluten free hranu i kad imate višak belanaca pa ne znate šta ćete sa njima.

 
Sastojci:  2 belanceta, 75 do 100 g šećera, 210 g mlevenog blanširanog badema, korica od limuna ili pomorandže, oko 50 g badema isečenog na listiće

Priprema:  Odvojiti belanca od žumanca i žumanca ostaviti za neku drugu upotrebu.
Ako vam koji slučajem malo žumance ostane u belancetu, ništa ne brinite, ništa neće promeniti strukturu kolača.

U drugu zdelu izrendajte koricu pomorandže ili limuna, ja sam koristila limun i dodala 2 kapi limunovog ekstrakta, dodati samleveni blanširani badem i šećer i izmešati sve zajedno.
( ako volite jak ukus badema možete umesto korice limuna dodati aromu badema )
Ko voli slađe neka stavi 100 g šećera, meni je bilo dovoljno 75 g.

Viljuškom malo umutiti belanca i dodavati u suve sastojke po malo, možda vam neće biti potrebno cela količina belanaca, jer nisu sva jaja podjednake veličine.
Dovoljno je samo da se "testo" sjedini da bi mogli da uvaljate u rolat.
Isipati na radnu površinu "testo" i rukama oblikujte u rolat.
U veći tanjir sipajte isečene listiće badema.
Secite nožem delove od rolata, onoliko koliko želite da su vam kiflice velike i rukama oblikujte testo u polumesec, uvaljajte u seckane bademe.
Kiflice su male i trebate da dobijete od ove količine oko 16 komada.

Pripremljene kiflice ređajte na pleh koji ste prekrili pek papirom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 15 minuta.
Budite vrlo pažljivi dok ih pečete jer seckani bademi vrlo lako porumene, kiflice treba da ostanu svetle ( vi najbolje poznajete svoju rernu kako peče )
Ispečeni kolačići će odzgore da ostanu po malo ispucani, ali tako treba da izgledaju.

Ispečene kiflice ostavite da se ohlade i čuvati ih u hermetičko zatvorenoj kutiji, ako vam išta ostane
Pre služenja posuti ih sa malo prah šećera, zamirisan vanilom.


Prijatno!!!

3 коментара:

  1. Koliko se ljubavi i decentnosti vidi u svemu sto radite. Puno hvala za recept obavezno ga moram probati.
    Hvala vam za adresu za sljive, isla sam isti dan i sad uzivamo obilato u pekmezu, bez trunke secera samo sam dodala malo munk fruit, to je secer koji cak i secerasi mogu konzumirati, cak i za breskvice ga koristim.
    Ali ove godine planiram da probam 'loviti' sljive na Niagara on the Lake'

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Od srca ti hvala. Taj čovek više neće imati šljiva, sve ih je povadio, osim 3 koje je ostavio za sebe tako da ćemo i mi morati da tražimo novo mesto gde ćemo moći kupovati šljive...meni neće biti potreban džem bar za nekoliko godina ali volimo da ih jedemo pa ćemi biti potrebno da nađem novo mesto. Ako nađeš, nije važno gde, javi mi se da možemo i mi da ih se najedemo. Puno pozdrava.

      Избриши
    2. Svakako hocu. Ove godine moja prijateljica je nasla u St Jacobs marketu. Nisam videla kakve su ali ona je vesta kuharica i kaze da su dobre. Ja sam isla krajem avgusta, i bio je utorak nisu imali bas te zrele za pekmez, a utorkom kazu ni nema puno izbora, jer glavni dan za pijacu kod njih je cetvrtak, i svi prodavci su mi rekli da dodjem kasnije u septembru, ali ja nisam imala vremena u septembru. U Highland Farm grocery store, ja sam kupovala stalno do sad Italian plums, moraju da se biraju jedna po jedna da je bas zrela, mada nisu to bas te za pekmez ali ja bi ih kupila i drzala na suncu i unosila navece dok ne uzore, iako one to nikad ne mogu kao bas prave nase, ali meni je od njih pekmez super bio. Tako da evo imamo dve opcije ili St. Jacobs pijaca ili H. Farm dok ne nadjemo bolje. Uzivam citati Vas blog i zelim vam puno uspeha.

      Избриши