уторак, 11. фебруар 2014.

Baci di dama.....ili po našem, damski poljupci

Još jedna vrsta lepih sitnih kolača, idealna za slavlja i sve čokoljupce.......



Sastojci:

150 g mekog brašna
100 g šećera
150 gr mlevenih lešnika
150 g putera za kolače
20 g gorkog kakaoa
30 g gorke čokolade
30 g mlečne čokolade

Priprema:

Lešnike prvo malo ispeći u rerni i dok su još vrući,pomoću kuhinjske krpe, oguliti im kožicu i tek onda ih samleti.

U zdelu prosejati brašno i kakao,dodati šećer i samlevene lešnike i sve izmešati.Dodati puter,sobne temperature, isečen ne kockice i utrljati u brašno. 
Isipati na radnu površinu i umesiti testo, nemojte ga puno mesiti, čim možete da ga oblikujete u loptu,prestanite da ga mesite, u  slučaju da se testo lepi za ruke, dodati još vrlo malo brašna.

Zaviti kuglu u najlon i staviti u frižider za sat vremena.

Kad izvadite testo iz frižidera, ostavite ga na sobnoj temperaturi 5 do 10 minuta jer u suprotnom testo je pretvrdo za oblikovanje.

Kidati komadiće testa i praviti kuglice ( ja sam isto, kao i u originalnom receptu merila svaku kuglicu po 7 g, muž ih je kidao i merio a ja sam ih oblikovala u kuglice.

Na pleh za pečenje staviti papir za pečenje i ređati kuglice, ostavljajući malo mesta između. Kad ste napunili pleh vratiti kuglice zajedno sa plehom u frižider na 15-tak minuta da se ponovo puter stegne a dotle uključiti rernu da se zagreje na 170*C.
 Izvaditi pleh ( trebaće vam dva pleha ) iz frižidera i peći kuglice oko 15 do 18 minuta. ( u zavisnosti od rerne )

Vruće kuglice ( koje bi trebale malo da se spljeskaju, moje nisu,ne znam zašto ) ostaviti nekoliko minuta u plehu i onda ih preneti na žicu da se potpuno ohlade. Dotle, ispeći i drugi deo.

Na pari otopiti jednu čokoladu, skloniti i dodati i drugu i mešanjem otopiti, ako je kojim slučajem previše tečna, ostaviti da se malo ohladi i da bude gušća.

Rastopljenom čokoladom premazati jednu polutku i spajati sa drugom polutkom. Ostaviti ih na papir za pečenje da se čokolada ohladi i stvrdne.

Poljupce staviti u papirne korpice i čuvati u limenoj kutiji na hladnom mestu.
Ne mogu da se setim koliko se kolačića dobije iz cele količine, ali oko tridesetak sigurno



Prijatno!!!!!!


14 коментара:

  1. So cute... These cookies looks so delicious, Zoki! :)
    Have a nice day, my friend! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you, my dear friend. This cookies are gone but, they where so good....you should make them, they are great for all chocolate lovers. Hugs and kisses.

      Избриши
  2. Zanimljiv receptic :) sitnih kolaca nikad dosta :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Doan...i kod mene je ista stvar, uvek volim da isprobam i nešto novo, ovo je bilo za moje čokoljubice ( unučica im se najviše obradovala )Topli pozdrav.

      Избриши
  3. Odlicno I lako za spremiti :) Ovo ide pravu u moju arhivu za Slavu :))
    Nego mene zanima nesto drugo...koji li je ovo povod za ovliko predivnih sitnih kolaca hehe :)) Sala na stranu, svaka cast Zorice :)

    ОдговориИзбриши
  4. Draga moja Jovana, od srca ti hvala...ovi sitni kolači su pripremljeni za našu slavu,Sv.Jovana...samo što ja ne stignem da postavim sve recepte a uskoro ćemo imati još jedan veliki povod u porodici za još mnogo sitnih kolača.Mlađi sin se ženi. Topli pozdrav za tebe i tvoje male piliće...baš su puno porasli.

    ОдговориИзбриши
  5. Prekrasni su Zorice posebno mi se sviđa što ide prepečeni lješnjak,ja sam prije neki dan pravila ali sa bademom,ali probat ću i ovu tvoju varijantu jer znaš koliko volim lješnjak.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nely, za ovaj recept možemo da zahvalimo Tracy...stvarno su fini i za ljubitelje čokolade i lešnika idealna kombinacija. Naša unučica se sladila u njima.Topli pozdrav, draga moja Nelyce i šaljem ti topli zagrljaj.

      Избриши
  6. Ovi kolačići su me oduševili koliko su dekorativni i ukusni! Ti si ih, naravno, savršeno napravila!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Suzyce...ja sam ih videla kod tebe i tvoji su fenomenalno ispali, volim što su onako malo spljoštani, moji nisu, ali praviću ih ponovo pa ću ih malo pritisnuti odozgore pre pečenja.

      Избриши
  7. zoko,nemoj ništa da ih pritišćeš,jer usne kod poljupca i izgledaju okruglo..... inače bi se zvali DAMSKI OSMJESI :-)))))))))
    savršeno su ti ispali,slikice su odlične (kao i uvjek).radujem se tvom predstojećem veselju i očekujemo još dosta lijepih recepata.veliki poljubac ti šaljem !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Danka puno i drago mi je da su ti se dopale baš ovakve kakve jesu. Šaljem ti virtualni zagrljaj.Ne znam hoće li biti puno novih recepata za to veselje, ali nekoliko novih da, već ih imam pripremljene.

      Избриши