четвртак, 13. новембар 2014.

Kanadski paprikaš sa krompirom i jabukama

Kao što mi blogeri imamo ovde naše blogerske igrice, tako su počele igrice i na Coolinarici sa novoizabranim Cool Chefovima. Ovomesečna CC,Unikatica nam je zadala namirnicu za prvu igricu, koja je bila - KROMPIR.
Ih što je mene teško naterati da pravim bilo šta od krompira....ja ga obožavam i mogla bih da ga jedem svaki dan i da mi ne dosadi..... Jednom sam pisala o krompiru, koliko je dobar da se jede ali sad ne mogu da nađem taj recept, ako ga nađem,dopisaću ovde kasnije.



Sastojci:

pola većeg pileta, isečenog na komade
50 g brašna
po ukusu začini; biber, crvena dimljena paprika, kašičica vegete
2 kašike +maslinovog ulja
2 baš velike glavice ili desetak sitnih glavica crnog luka
4 do 5 čena belog luka
1 struk praziluka
5 srednje veličine šargarepa
oko 1 kg sitnog ili običnog roze krompira
150 g sitnijih šampinjona
2 jabuke
1 velika paprika babura
250 ml soka od jabuka
750 ml pileće supe
nekoliko ljutih feferončića
da se začini jelo;po vašem ukusu; sveže samleveni biber, suvi začin, morska so
po nekoliko struka sveže žalfije, ruzmarin i majčina dušica

Priprema:

Piletinu iseći na komade, ( nas je bilo 4 na ručku i bilo je dovoljno pola pileta ) odstraniti višak masnoće, ali ne skidajte kožicu. Osušiti kuhinjskim papirom.
U veću kesu za zamrzivač staviti brašno i sve začine koje koristite...ja sam koristila biber,dimljenu crvenu papriku, suvi začin i začinza piletnu, od svega po četvrtinu kašičice i dobro istresti kesu da se začini sjedine sa brašnom.
Staviti osušenu piletinu u kesu, zatvoriti i dobro izdrmati kesu da se brašno i začini obaviju oko piletine.
U veću i dublju šerpu sipati kašiku dve ulja, zagrejati i ispržiti piletinu, ( ostatak brašna u kesi nemojte bacati, trebaće vam ) prvo staviti piletinu sa kožicom na vruće ulje i pržiti oko 3 do 4 minute ili dok vam fino ne porumeni, okrenuti i tako isto ispržiti i sa druge strane.
Izvaditi piletinu na tanjir ili u neku manju šerpicu i pokriti.


U istu šerpu, u kojoj ste ispržili piletinu dodati još malo ulja i dodati luk,koji ste krupnije isekli, beli luk,takođe krupnije isečen i praziluk, koji ste isekli na kolutove oko 2 cm debljine i pržiti na osrednjoj temperaturi, mešajte da vam ne izgori. Kad je luk omekšao i postao staklast,oko 5 minuta, dodati ono preostalo brašno iz kese i pržiti, stalno mešajući oko 1 minut i onda naliti sa sokom od jabuka i kuvati, mešajuči, i grebajuči varjačom dno šerpe da oslobodite sve one sastojke, koji su se zapekli za dno šerpe,oko 3 minuta dok se ne zgusne.

Naliti sa pilećom supom,začiniti po želji, dodati sveže začine, koje ste zavezali u mali zavežljaj, lakše ćete ukloniti kasnije iz šarpe, ( ako nemate sveže začine onda koristite suve po četvrtinu kašičice ) vratiti piletinu i sokove koje je piletina ispustila prilikom stajanja, dodati očišćenu i na kolutove isečenu šargarepu, 2 cela feferončića,krompir, koji ste, ako je veliki, isekli na veće parčiće a ako je sitan, iseći na četvrtine i šampinjone, ako su manji, cele, ako su krupni, iseći ih na pola, povećati temperaturu i pustiti da provri, smanjiti temperaturu i pustiti da se krčka oko 20 minuta ili dok vam je krompir skoro kuvan. Češće promešati, da vam ne zagori.


Kad je krompir skoro kuvan ali ne potpuno, oljuštiti jabuke, očistiti i iseći na krupnije komade i dodati u šerpu i kuvati oko 5 minuta i tek na kraju dodati papriku, koju ste isekli na malo deblje štapiće.
Probati da li je potrebno još nešto od začina i dodati, posuti sa sitno iseckanim peršunom i poslužiti.
Ovo jelo nije puno čorbasto, ima tečnosti,ali ne previše.


Prijatno!!!!!

10 коментара:

  1. I ja često koristim krompir i volim ga. Mogu ga jesti uvek:) Ovaj paprikaš baš lepo izgleda a dodatak jabuka je za mene baš novitet. Dopada mi se što nije previše čorbasto. Topli pozdrav <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nale, ja prvi put pravim paprikaš na ovaj način, uvek je bio onaj klasičan... i da znaš da nam se jako dopao.Praviću ga opet.Pozdrav za tebe.

      Избриши
  2. It's too good to be true... ;) But I really like it! Apples make everything special!
    Hugs and kisses, my dear Zoki!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you Gery....apples are something which I never tried in spicy meal before, and to be honest, we loved it. Thank you,my dear friend and have great day. Hugs:)))

      Избриши
  3. Paprikaš, na bilo koji način, jedno je od onih kuvanih jela - svima omiljeno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nina, to je jedno od mojih omiljenih jela,ali ga prvi put pravim na ovaj način i neće biti zadnji put...ukus mu je izuzetno lep. Topli pozdrav.

      Избриши
  4. Zanimljiv paprikaš nisam jela još na ovakav način.

    ОдговориИзбриши
  5. Volim ovakva jela, paprikaš odlično izgleda. Krumpir sam nekada malo koristila, a sada ga sve češće pripremam i sve mi se više sviđa u raznim kombinacijama i pripremljen na razne načine !

    ОдговориИзбриши
  6. Ja bih mogla da živim na krompiru i mogu ga jesti svaki dan...na njemu sam i odrasla.

    ОдговориИзбриши