Volimo ovakve salate, koje su pune povrća,posebno što su zdrave i zasitne,i može biti i malo laganiji ručak....
Cveklu obožavamo, ali na našu žalost, ne spremamo je tako često.
Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Iva sa bloga " Culinary Postcards " koja nam je zadala temu CVEKLA i njoj šaljem ovaj recept.
Sastojci za dve osobe:
2 do 3 cvekle
2 male glavice ljubićastog luka
2 struka mladog luka
2 rebra ( štapića ) celera
100 g feta sir
1 nar
1 pomorandža ( podeljena na pola )
zelena salata po izboru
Za preliv:
sok od l limuna
sok od pola pomorandže
4 kašike belo balsamic sirće
2 do 3 kašike maslinovog ulja
morska ili himalajska so
sveže samleven biber
Priprema:
Cveklu skuvati ili ispeći,ohladiti i oljuštiti ( ako hoćete da izbegnete da imate crvene ruke, stavite rukavice a na dasku za sečenje staviti papir za pečenje,podviti nekoliko puta i seći cveklu na papiru )
Ja sam danas kuvala dve boje cvekle, jer su mi bile potrebne da napravim tortice od njih, i kuvala sam ih posebno.
Ovde su žute i crvene cvekle.
Pošto sam pravila te tortice od njih, skuvala sam 4 žute i 3 crvene i od žute sam pravila slatu, tj od 1 žute i svih ostalih delova, koji su mi ostali kad sam napravila tortice.
Oprati salatu i osušiti je od viška vode.
Staviti opranu salatu u dva veća i dublja tanjira / zdele.
Ostalo povrće oprati i iseći na sitnije, mladi luk na tanje kolutove, zajedno sa lišćem, ljubičasti luk na tanja rebarca, celer na manje polumesece i svo to povrće posuti po zelenoj salati, ali prvo staviti cveklu, koju ste isekli na sitnije
Pomorandžu, koja treba da je veća, ako je mala, upotrebite 2, iseći na pola, jednu polovinu iscediti sok a drugu polovinu očistiti od kore i iseći na pola, pa od svake polovine iseći male kriškice, koje možete da stavite direktno na salatu ili ukrasiti salatu.
U sok od pomorandže, dodati sok od oceđenog limuna, balsamic sirće, ( ja koristim belo a vi koristite koje imate ) maslinovo ulje, so i biber i sve izmešati sa malom žicom za mućenje, preliti preko salate i promešati.
Feta sir izmrviti i posuti preko salate i na kraju posuti sa očišćenim zrnima nara.
Poslužiti odmah.
Ovo su sastojci za dve osobe i salata je poslužena umesto ručka...ovako pripremljenu salatu možete pripremiti i kao prilog uz pečeno meso.
Prijatno!!!!!
Ovo je jako fina i aromatična salata, baš za jedan lagani ručak, sviđa mi se !
ОдговориИзбришиHvala.
ОдговориИзбриши