недеља, 30. новембар 2014.

Svečana pogača 2

Danas idemo na babinje čerki, naših dragih prijatelja...Beba se rodila dan posle njenog rođendana i mi smo proveli taj dan svi zajedno,  buduće roditelje  smo otpratili u bolnicu a mi smo ostali još malo da slavimo. U ranu zoru, oko pola 4 mala bebica, dečak, se rodio, na najveću radost bake i dede i na radost svih nas...dobio je ime David. Danas ćemo prvi put da upoznamo malog Davida a sa bakom i dedom smo se već videli i čestitali im rođenje njihovog prvog unuka, koga su jako dugo čekali.
Kod nas je običaj da se nosi povojnica kad se beba rodi i koliko se sećam, nosilo se pečeno pile,pogača, kolači...ja nosim ovu pogaču, koju sam napravila u čast rođenja malog Davida i da nam je živ, zdrav i da ga sreća prati tokom celog života i da bude na radost i zadovoljstvo svojim roditeljima a na ponos baki i dedi.



Sastojci:

700 g hlebnog brašna + 50 g
100 do 150 g sve namenskog brašna
125 ml tople vode
1 kašičica šećera
12 g suvog ili 30 g svežeg kvasca
250 ml jogurta
4 jaja ( 3 1/2 )
100 ml ulja
2 kašičice soli
150 g putera

i još:

pola umučenog jaja
pola kašike mleka
1 kašičica ulja

Priprema:

U šolju staviti toplu vodu, kašičicu šećera i suvi ili sveži kvasac, izmešati i ostaviti sa strane da kvasac zapeni.

U vanglicu prosejati 700 g hlebnog brašna a posebno prosejati 150 g sve namenskog brašna i to brašno ostaviti sa strane a preostalih 50 g ostaviti u zdelici, trebaće vam to brašno kad tanjiite jufkice.

Umutiti viljuškom jaja, pa odvojiti 2 kašike, koje su vam potrebne da premažete pogaču i ostaviti sa strane.

U prosejano brašno dodati 2 kašičice soli i izmešati sa brašnom. U sredini testa dodati umućena jaja,jogurt,( ili mlaćenicu ) ulje i nadošli kvasac i početi da mesite testo, rukom ili, kao ja,mikserom sa spiralnim nastavcima i mesiti dok se sve ne sjedini i dobićete jedno vrlo lepljivo testo.

Sada počinjemo da koristimo onih 150 g brašna, koja će biti dovoljna da se umesi glatko i meko testo, koje se vrlo malo lepi za ruku.

Pobrašniti radnu površinu i isipati testo i rukom mesiti sve dotle dok ne pokupite svo brašno, koje ste posuli po radnoj površini. Dodati još i to brašno umesiti u testo. Meni je tačno trebalo 150 g da dobijem meko testo.

Sa malo ulja premazati testo i posudu,vratiti oblikovano testo u kuglu,pokriti sa providnom folijom i ostaviti da se testo podigne,oko sat vremena ili možda malo više, u zavisnosti koliko je prostorija topla. ( ja zagrejem malo rernu,isključim i stavim testo u mlaku rernu )

Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti ga na delove.
4 dela po 220g
5 delova po 160g
i jedan manji deo od 80g

Premesite sve jufkice i staviti ih na pobrašnjen deo radne površine sa strane i pobrašniti ih i odozgore, Sad počinjemo da koristimo onih preostalih 50 g brašna. Ostaviti tako testo oko desetak minuta da se odmori.

Otopiti puter i ohladiti ga.

Sada počinjemo sa rastanjivanjem testa i počinjemo sa najvećim jufkicama. Svaku jufku rastanjiti u veličini velikog tanjira, premazati dobro sa otopljenim puterom svaku jednu i stavljati jednu na drugu. Zadnju rastanjenu jufku staviti preko preostalih tri,podviti malo ivice ispod jufkica i nju ne premazujemo. Staviti na tanjir.
Pokriti, tako pripremljene jufkice, sa providnom folijom i ostaviti da se testo odmori a puter malo stvrdne, na stranu.

Sada počinjemo  da rastanjujemo 4 od onih 5 jufki, petu ostaviti sa strane, jer će nam trebati kasnije, za sredinu pogače.
Svaku jufku rastanjiti u veličine malog plitkog tanjira i svaku jufku premazati sa otopljenim puterom i stavljati jednu na drugu. Kad ste stavili zadnju, četvrtu jufku,podviti malo stranice ispod ostalih jufki i tu zadnju jufku, takođe ne premazujemo sa puterom. Staviti na mali tanjir i pokriti sa providnom folijom.

Petu jufkicu premesiti i onda podeliti na pola, rastanjiti obe polovine i jednu premazati sa otopljenim puterom a drugu prebaciti preko nje i zaviti je kao malu buhtlicu.

Najmanji deo testa rastanjiti i napraviti čipku sa kojom ćete prekriti prethodno pripremljenu buhtlicu, ako nemate ovu spravicu sa kojom pravite čipku, onda iseći tanje trakice i preplesti ih preko buhtlice, ali tek kad stavite taj deo testa u sredinu kalupa, u kom ćete peći pogaču. Pošto sam ja imala spravicu za čipku, napravila sam je, stavila preko testa i dobro ušuškala krajeve ispod buhtlice ( taj deo sam stavila zadnji u pleh i pošto mi je bio prevelik ja sam otkinula oko 50 g testa ispod a ostatak lepo oblikovala i stavila u sredinu pogače a od onih 50 g sam napravila male kuglice, koje sam uvaljala u semenke lana i stavila ih okolo sredine testa...to možete videti na slici pripreme )

Uzeti testo sa 4 veće jufke i tanjite testo, pomažući se sa brašnom, koje ste ostavili sa strane i rastanjite u što veći pravougaonik, ali pazite da vam testo nigde ne pukne, da vam puter ne iscuri van. Kad ste rastanjili testo, premazati rastanjeno testo sa puterom, zaviti u rolat i onda rolat zaviti u puž. Staviti puža na tanjir, prekriti sa providnom folijom i ostaviti da se testo ponovo odmori.

Uzeti sad onaj drugi deo sa manjim jufkicama.
Pobrašniti radnu površinu i ratanjiti testo u veličini plitkog tanjira, raseći na 8 trouglova i svaki trougao raseći u sredini, i svaki uži ćošak provući odozdole kroz taj rasečeni deo, da napravite lepe razlistane ukrase, širi deo  troglova podviti malo ispod. Ostaviti ih sa strane na pobrašnjenoj radnoj površini.

Ponovo pobrašniti radnu površinu, uzeti testo koje ste zavili u puža i ponovo rastanjiti testo u veliki trougao, ali budite pažljivi da vam testo ne pukne, prilikom tanjenja.
Premazati sa ostatkom putera, meni se već pretvorio u čvrstu smesu i ja sam  rukom premazala ostatak putera preko testa.
Sa duže strane zaviti u rolat, malo poravnjati svuda, da imate slično testo celom dužinom i iseći testo oštrim nožem u cik cak, da dobijete trouglove.

Tepsiju ili kalup za torte, veličine 26cm podmazati sa hladnim puterom ili isprskati sprejom za pečenje i naređati trouglove okolo unutar tepsije,tako da jednom stavite širu stranu a sledeći,užu stranu trougla i tako uraditi i sa ostalim delovima testa.
Preko tih trouglova staviti već pripremljene razlistane troglove, koji su vam bili sa strane i u sredini staviti loptu sa čipkastim testom,ako je kugla prevelika, otkinuti testo sa donje strane, napraviti male kugice, uvaljati u laneno seme i staviti okolo čipkane loptice, za dekoraciju.
Pokriti tako pripremljenu pogaču i ostaviti pola sata, da još jednom naraste.
Naraslu pogaču premazati sa umućenim jajetom,koje ste razredili sa malo mleka i dodali ulje.

Zagrejati rernu na 185*C i peći pogaču dok vam lepo ne porumeni, oko 45 do 50 minuta. U slučaju da počne previše da rumeni, prekriti je pek papirom.

Pečenu pogaču ostaviti u plehu oko minuta, pažljivo je izvadite, da vam ne pukne. Premazati je sa malo otopjenog putera, pokriti sa kuhinjskim papirom i onda sa kuhinjskom krpom ili nekim starim stolnjakom, ( ja imam jedan stari kuhunjski stolnjak, koji mi služi samo za to ) i ostaviti da se ohladi.



Poslužiti je mlaku.


Ova pogača je dovoljna da posluži desetak ljudi ili da imate hleb za dva dana, ali ako je poslužujete sledećeg dana, vrlo kratko je zagrejati u rerni, biće ista kao i prvog dana. Domaćici je ostao jedino ovaj unutrašnji deo.


Prijatno!!!!!

4 коментара:

  1. Kolac smo sa uzivanjem jeli ,ukus fantastican!!

    ОдговориИзбриши
  2. Čestitke sretnim roditeljima, baki i djedu i velika dobrodošlica malom Davidu ! Lijepo si darivala, pogača je tako lijepa i vjerujem da je i okus odličan !

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala ti u njihovo ime a pogaču smo pojeli isto veče i to ti govori koliko je bila dobra.

    ОдговориИзбриши