среда, 26. новембар 2014.

Tortice od cvekle sa kremastim nadevom od sira

Jako volim predsjela, koja su lepa za oko i koji će me svojim izgledom privući da ih probam.
Pravila sam nešto slično ovim torticama,možete to videti ovde, ali ovog puta sam htela da napravim nešto drugačije za oko....
Imala sam sreće da sam sasvim slučajno naletela na punu kesu žute cvekle i baš sam im se obradovala i ako volite mešavinu sira i cvekle, probajte nekad da napravite ovakve tortice, oduševiće i vas i vaše goste...

Cveklu obožavamo, ali na našu žalost, ne spremamo je tako često.
Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Iva sa bloga " Culinary Postcards " koja nam je zadala temu CVEKLA i njoj šaljem ovaj recept.



Sastojci za 4 tortice:

1 cvekla za svaku torticu
150 g starijeg sira
75 g krem sir
50 g kisele pavlake
seckanih pečenih pistaćia
100 ml balsamico sirće
1 do 2 kašike maslinovog ulja
peršun za ukrašavanje

Priprema:

Cveklu oprati i skuvati ili ispeći u rerni. Ostaviti da se ohladi pa je rukama oljuštiti. Kuvane se jako lako oljušte, pečene nisam probala.


U manju šerpicu sipati sirće i pustiti da provri, kad provri,smanjiti temperaturu i kuvati na tihoj temperaturi dok se tečnost ne zgusne i ne smanji na pola.( pazite da vam ne zagori i ako se zgusne previše pre nego što prelijete cveklu, dodati malo vode ili balsamic sirće, da razredite

Oljuštene cvekle iseći na iske kocke ili krugove ( ja sam vadila krugove sa kalupom za suve kolače, vi možete sa bilo kojim kalupom imate ) da vam budu približno iste debljine. ( koliko je to moguće ) ( ostatak od tako isečenih cvekli može vam poslužiti da napravite salatu )

Sir  ( gledajte da je sir malo masniji i kremast ) i krem sir sjediniti zajedno sa viljuškom i dodati kiselu pavlaku i napraviti smesu sličnu, po izgledu, kajmaka.

Staviti jedan krug cvekle na radnu površinu, preko staviti 1 kašiku punu sa smesom od sira, preko staviti krug cvekle,opet sir....možete praviti sa 3 kruga cvekle ili sa 4...pravite onako kako vi volite.
Svaki put kad stavite cveklu preko sira,pritisnite rukom da se sir raširi svuda i da malo poravnjate torticu. Tupom stranom noža skinuti višak sira,koji viri iz tortica i poravnjati koliko možete, da su stranice ravne.

Kad ste sve tortice napravili i poravnjali, preneti ih na tacnu,sa koje ćete ih šposlužiti, pomoću neke male spatule,preliti ih sa reduciranim balsamikovim sirćetom  i maslinovim uljem,posuti ih sa prvo pečenim pa onda iseckanim pistaćima,ukrasiti grančicama peršuna i ostaviti ih u frižider na pola sata da se ohlade, ili na sobnoj temperaturi.


Poslužiti ih za predjelo.



Prijatno!!!!!

10 коментара:

  1. Zoko, baš si se ovih dana "okomila" na cveklu. Ovde žutu još nisam videla, a pretpostavljam da je istog ukusa kao i crvena, koju ja najviše koristim za salatu, pečenu ili kuvanu (pečena se isto lako ljušti). Divim se svakom tvom receptu kao i dekoraciji, koja meni ne ide baš od ruke. Puno pozdrava iz dalekog Požarevca...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno, draga moja Zorice. Kupih punu kesu žute cvekle, mislim da je bilo oko 2 i po kg a imala sam i crvenu kod kuće i morala sam to da iskoristim a i igrica, ajme,koliko nas je, je u toku..
      Cveklu mnogo volimo i imam još puno recepata sa njom, ali to ću ostaviti za kasnije.
      Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Wou! Ti si cudo i bas sam ponosna sto si moja sugradjanka.Imas li neku tako dobru ideju za posno predjelo da iznenadim moje goste?kiss

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vrlo retko pravim bilo šta posno, ali ako uspem da se nečega setim, rado ću podeliti. Ljubim te i topli pozdrav.

      Избриши
  3. Izvrsno predjelo, baš lijepe, dekorativne i ukusne tortice, bravo Zorice !

    ОдговориИзбриши