субота, 29. новембар 2014.

Salata od orzo paste

Davno je nisam pravila a ova pasta se može koristiti za razne salate,supe i čorbe.



Sastojci:
ideja je odavde sa nekim mojim izmenama

200 g ne kuvane orzo paste
1 glavica ljubičastog luka
1 žuta paprika ili boju koju imate
1 krastavac
desetak crnih maslinki
desetak sitnih paradajščića ( grape )
100 g mariniranog feta sira
2 kašike sitno iseckanog peršuna

Za preliv:

3 kašike iseckanog peršuna
2 kašike sveže isceđenog soka od pomorandže
2 kašike soka od limuna ili po ukusu
2 do 3 kašike maslinovog ulja
1/4 kašičice morske soli ili po ukusu.
sveže samleven biber po ukusu

Priprema:

U šerpu sipati vodu sa kašičicom soli i kad provri, dodati pastu i kuvati po uputstvu proizvođača. ( ja sam je kuvala 6 minuta )
Skuvanu pastu ocediti od vode i sipati kašiku maslinovog ulja i dobro izmešati, da se pasta ne zalepi.

Dok se pasta kuva, pripremiti sve ostalo što je potrebno.

Sitno iseckati ljubičasti luk i staviti u veću zdelu, dodati papriku, koju ste isekli na male kockice, maslinke, možete staviti cele, ili ih iseći na kolutove,krastavac oljuštiti i izvaditi deo gde su semenke, ako nisu krupne, ostaviti,dodati peršun, mariniranu fetu ( nju napravite veče ranije ) a može i obična izmrvljena feta i na kraju dodati male paradajze,koje ste isekli na četvrtine.
Dodati orzo pastu u povrće i preliti sa prelivom.
Sve dobro izmešajte.



Preliv takođe napravite pre nego što se pasta skuva.

Sok od limuna, pomorandže, maslinovo ulje, biber i so ( budite pažljivi sa solju jer solili ste vodu u kojoj ste kuvali pastu i feta sir je slan ) sve dobro izmiksajte u blenderu ili sa malom žicom za mućenje dok se ne pretvori u gustu tečnost.

Ovako pripremljena pasta je najbolja da se jede dobro ohlađena ili sobne temperature.
Može vam biti kompletan obrok ili poslužiti kao prilog uz grilovanu piletinu.

Prijatno!!!!!

6 коментара:

  1. Odlično! Ova salata je baš po mom ukusu, pa ću je u najskorije vreme praviti! :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Gago....i mi je obožavamo a volim i orzo, ali ga ne spremam baš tako često. Zagrljaj.

      Избриши
  2. Mnogo dobro izgleda, nisam nikada pripremala orzo pastu. Primamljivo izgleda ovako pripremljena. Volim i inače kad se pasta koristi za razne varijante salata.. Hvala za predlog i pozdrav iz kišnog Pomoravlja! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da sam mogla nešto da predložim. Od srca ti hvala i topli pozdrav za tebe i moje Pomoravlje.

      Избриши
  3. Jako dobro mi zvuči i izgleda, kod mene je orzo pomalo zapostavljen, ali evo prilike da orzo opet dođe na stol i to u ovoj salati !

    ОдговориИзбриши
  4. Jako volim ovu pastu, sutra ću je opet spremati, ali na malo drugačiji način.

    ОдговориИзбриши