недеља, 2. новембар 2014.

Poširana riba ( Poached fish )

Prvi put je pravim na ovaj način i mislim da će od sada biti i jedini način.Ovako pripremljena je izuzetno sočna i ukusna.



Sastojci:

2 veća fileta ribe ( po vašem izboru, ja sam koristila filete base ) oko 250 g komad desetak cheri ili onih još sitnijih ( grape ) paradajščića
po ukusu začini za ribu; sitno iseckan beli luk, limunov sok i korica,peršun, biber
3 do 4 koluta limuna + 2 za posluživanje
100 ml belog vina
po nekoliko grančica majčine dušice i svežeg peršuna ili estragona
30 g putera
2 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Filete ribe, po vašem izboru, oprati i osušiti kuhinjskim papirom.Proveriti prstima da li možda ima neka koščica.
Koricu limuna izrendati, sok iscediti, pobiberiti i posoliti ribu,poprskati filete sa sokom i izrendanom koricom, sitno iseckanim belim lukom i peršunom i ostaviti na stranu ili u frižider za pola sata.

U veći i teži tiganj sipati 2 kašike maslinovog ulja i u zagrejano ulje staviti opran cheri ili sitan kao grožđe, paradajz i propržiti samo dok mu kožica ne omekša.
Pomeriti ih sa strane i dodati marinirane filete i pržiti ih oko 2 minuta, ali ih ne okretati. Sipati vino i na svaki filet ribe staviti pola količine putera i preko posuti sa svežim začinskim biljkama,koje vi volite.
Poklopiti, smanjiti temperaturu na osrednjo jaču i poširati oko 8 minuta, u zavisnosti od debljine fileta.


Ja sam uz ovu ribu poslužila rižoto od praziluka i kurkume a vi možete najobičniji beli basmati pirinač ili rizi bizi...izbor je vaš.

Na tanjir staviti kuvani pirinač, samo ako nije rizoto,preko staviti filet ribe, preliti sa vinom i začinima iz tiganja, poširanim paradajzom,svežim kolutom limuna i sitno iseckanim peršunom i poslužiti toplo sa čašom belog vina.


Prijatno!!!!!

4 коментара: