понедељак, 17. новембар 2014.

Pasta "a la carbonara" sa tikvom

Ako se na kraju pretvorim u žutu tikvu, znaćete zašto.


Sastojci:

150 g pirea od muškatne tikve
1 kašika maslinovog ulja
250 do 300 g špageta
100 g suve dimljene slanine
50 g graška ( ne mora )
1 manja glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 žumanca
po 1 kašika mleka i pavlake za kuvanje
50 g izrendanog Parmigiano-Reggiano
po ukusu morska so i sveže samlevenog bibera
sitno isekan peršun,tucana ljuta paprika

Priprema:

Muškatnu tikvu raseći na pola ili četvrtine, ako je velika, preliti sa malo maslinovog ulja,pobiberiti i posoliti i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200*C oko pola sata dok se ne ispeče. ( ako hoćete tikvu možete peći bez ulja,soli i bibera i ostatak pirea koristiti za nešto drugo )


Kad se tikva ispekla, ostaviti je da se malo prohladi, skinuti koricu i viljuškom ili štapnim mikserom je pretvoriti u pire. ( mnogo je lakše štapnim mikserom ili blenderom )
Mnogi su mi pisali ovde i na blogu, da mi je tikva mnogo žuta.....evo slike kako izgleda kad se pretvori u pire, što znači u nju ništa ne dodajem.


Odvojiti deo za pastu i u nju dodati malo vode u kojoj se pasta kuvala, jer je inaće dosta gusto.
Ostaviti sa strane.
U slučaju da vam bude još gusto kad izmešate sa pastom, dodati još vode u kojoj se pasta kuvala.

U manju činijicu staviti 2 žumanca i po 1 kašiku mleka i pavlake za kuvanje, umutiti i ostaviti sa strane.
Staviti veći lonac sa vodom i kašikom soli i pustiti da provri i kad provri dodati špagete i kuvati po uputstvu proizvođača.

U veći tiganj, ispržiti slaninu, staviti na kuhinjski papir da se ocedi a višak masnoće isipati iz tiganja,ostaviti samo 1 kašiku.
Dodati sitno iseckan crni luk i pasirani beli luk i pržiti dok luk ne omekša, na kraju dodati grašak, pire od bundeve,vruće oceđene špagete, umućena žumanca sa mlekom, polovinu izrendanog sira i isprženu slaninu i sve dobro izmešati.
Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Sitno icekati peršun.

Sipati u tanjir, posuti sa sitno iseckanim peršunom,tucanom ljutom paprikom, još samlevenog bibera, ostatkom izrendanog sira i poslužiti uz čašu vina.

Za vas, koji ne jedete meso, nemojte dodavati slaninu.

Ideja je odavde sa nekim mojim izmenama.


Prijatno!!!!

10 коментара:

  1. Bas zanimljiv recept. Ove sezone si se bas igrala sa bundevom. Poslednja fotka mi je predivna.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj da znaš i imam još recepte koje bih da napravim. Puno ti hvala i topli pozdrav.

      Избриши
  2. Tako izgleda jako fotogenično, super su mi ovi tvoji recepti s bundevom, A sad sam i ja spremila pire od bundeve pa će biti isprobavanja

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala Dilajla puno...ta bundeva je baš zahvalna jer se od nje svašta može napraviti a uopšte nije skupa.

    ОдговориИзбриши
  4. Lovely pasta dish, perfect of Autumn dinner! Thank you for sharing!

    Hugs,

    Yelena

    ОдговориИзбриши
  5. Ovo treba postaviti na Coolku za današnji GG -tjestenina!! Ja ispečem tikvu sa strane u pećnici kad pečem meso, stavim u manju posudicu ili na foliju,pa spremim u duboko, dobro se drži..

    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Super ideja, samo bih morala ponovo da je napravim i uslikam, jer takva su pravila, mora nova slika. Za danas sam plabnirala nešto drugo. Od srca ti hvala na ideji za bundevu. Topli pozdrav.

      Избриши
  6. Radila sam pastu sa bundevom, ali ne ovako sa pireom od bundeve, jako dobro izgleda !

    ОдговориИзбриши
  7. Probaj, nama je bila fantastična a bundevu volimo u svakom obliku.Hvala.

    ОдговориИзбриши