Još jedno pecivo sa bundevom...koliko sam ih do sada napravila, mogla bih i kuvaricu da napravim i da je nazovem, sve od bundeve.
Sastojci:
375 g hlebnog brašna
90 g pirea od bundeve
125 ml toplog mleka
30 g šećera
30 g otopljenog putera
prstohvat soli
1 kašičica cimeta
pola kašičice začina za pite od bundeve
7 g suvog kvasca
Za posuti preko testa:
60 g braon šećera
40 g šećera
1 kašičica cimeta
1 kašičica začina za pite od bundeve
50 g otopljenog putera
puna šaka krupnije sečenih pekan oraha
Priprema:
Meni nije bilo potrebno ni malo ekstra brašna, sve zavisi od vlažnosti pirea od bundeve, ako je potrebno, dodati još brašna da bi dobili testo koje se uopšte ne lepi za ruke.
Istresti testo na radnu površinu, premesiti ga rukama, oblikovati u kuglu i vratiti u posudu u kojoj ste zamesili testo. Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči u količini.
Blago pobrašniti radnu površinu i testo i rastanjiti u pravougaonik,oko pola cm debljine.
Izmešati zajedno braon šećer, običan šećer, začin za pite ( ako ga nemate stavite pola kašičice izrendanog muškatnog oraha ) i cimet.
Premazati rastanjeno testo sa otopljenim i malo prohlađenim puterom i posuti svuda po testu sa izmešanim šećerom sa začinima i preko posuti sa krupnije seckanim pekan orasima, ako ih nemate upotrebite obične orahe.
Iseći na 6 dugih lenti i svaki komad preneti jedan na drugi ( vrlo je važno da pobrašnite testo, kad ste ga rastanjili, poduignuti celo testo na ruku, blago pobrašniti radnu površinu i vratiti testo nazad, rastanjiti,ako je potrebno još malo i tek onda premazati sa puterom i posuti sa šećerom,ako niste pobrašnili testo ispod, testo će vam biti zalepljeno za radnu površinu i biće malo teže da ga podignete, jer dok ga dižete, poispadaće vam orasi i posip od šećera....ako se to desi, ne brinite, kad stavljate testo u kalup za pečenje, ono što je poispadalo pokupite i pospite između isečenih delova testa ) i kad ste naslagali svih 6 parčića, iseći još jednom na 6 delova, da vampriblišno svi budu isti.
Podmazati kalup, veličine 11cm X 26cm ili sličnih veličina sa puterom ili sprejom za pečenje i početi da ređate parčiće isečenog testa tako što ćete prvo staviti na uži deo zida od kalupa, deo koji je bio na pobrašnjenoj površini i svaki put novo parče isečenog testa stavljati na sledeće sa delom koje je bilo na pobrašnjenoj radnoj površini.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo još jednom podigne, oko pola sata.
Zagrejati rernu na 175*C i peći oko 30 do 35 minuta, ako počne previše da tamni prekriti sa pek papirom.
Pečeni kolač ostaviti u plehu da se prohladi i ako ćete ga isipati na tacnu, budite veoma pažljivi, jer se parčići jako lako odvajaju jedno od drugog, da vam se ne raspadne.
Preliti sa nekim prelivom po vašem izboru ( kod mene je to bilo sa karamel prelivom ) ili bez ičega i poslužiti dok je toplo.
Prijatno!!!!!
Čini se vrlo ukusno! Danas sam pravila tvoj kuglof sa tikvom i super je, ostao je za večeras samo jedan komad :)
ОдговориИзбришиNapravila sam samo jednu malu izmjenu - stavila sam duplu količinu tikve. Hvala za sve ove lijepe recepte!
Fikreta, jako mi je drago da vam se kuglof dopao, ni kod naših prijatelja nije dugo ostao, posebno on, obožavao ga je. Od srca ti hvala i ako si dodala više tikve, nije mogla nikako da ga pokvari. Topli pozdrav.
ИзбришиThe best friend of your hot chocolate... I am falling in love. :)))
ОдговориИзбришиHave a wonderful day, my dear Zoki!
Thank you, my dear.....Hugs and kisses:)))
ИзбришиFantastično!! pravićemo ;)
ОдговориИзбришиHvala Sandra.
ИзбришиZorice ovo odlično izgleda, super ideja za ovaj kruh i tako mi fino i mirisno djeluje ! Ne samo kuharicu za sve od bundeve, ti možeš napisati pravu kuharicu za sva jela, posebno za divna peciva, .....veselilo bi me da se na to odlučiš !
ОдговориИзбришиHvala ti puno, draga moja Branka....veliki je to posao, zato imam ovaj blog. Ljubim te i grlim.
Избриши