недеља, 09. новембар 2014.

Krema od jabuka

Još nešto fino od jesenjih plodova. Jabuke volimo svi, probajte i ovu finu poslasticu.


Sastojci:

Fil od jabuka:

5 manjih jabuka
sok od limuna
50 g šećera u prahu
100 g suvog grožđa
50 ml ruma
2 kašike meda

Za puding:

300 ml soka od jabuka
1 kesica vanilinog pudinga
1 kašika šećera

za kremu:

200 ml slatke pavlake

i još:

pečeni i seckani bademi
istrugana na krupnije čokolada
piškote ili amaretto keksi

Priprema:

Jabuke oprati, oljuštiti,očistiti od semenki i iseći na krupnije kocke.
Limun iscediti i preliti isečene jabuke sokom.
Bademe propržiti na suvom tiganju, jedna šaka je dovoljna ili po ukusu.Ostaviti ih da se ohlade pa ih iseći na grube komade.
Suvo grožđe preliti sa rumom i ostaviti da odstoje 15 minuta ( kod nas je suvo grožđe jako meko i meni nije bilo potrebno više od 5 minuta, samo da poprime aromu ruma. Ako služite deci ovu poslasticu preliti ih sa sokom od jabuka, mada alkohol ispari prilikom kuvanja tako da se i ne oseti.
U šerpu staviti prah šećer i neka se otopi i počne da karamelizuje, mešajte da vam ne izgori.
Kad je porumeneo dodati jabuke,zajedno sa limunom i suvo grožđe,zajedno sa rumom i pržite dok vam jabuke ne omekšaju, mešajući,oko 5 minuta.
Skloniti ih sa ringle, umešati 2 kašike meda i ostaviti da se malo prohladi.


U malu šerpicu sipati 200 ml soka od jabuka a u preostalih 100 ml izmutiti vanila puding i 1 kašiku šećera i sipati u sok, kad počne da vri i kuvati, stalno mešajući sa žicom, dok se ne zgusne.
Skloniti sa ringle i ostaviti da se potpuno ohladi, povrmeno promešajte da se ne stvori kožica po vrhu pudinga.

Umutiti slatku pavlaku, ako nije dovoljno slatka,dodati 1 kašiku šećera i umutiti sve zajedno.
Ohlađen puding sipati u slatku pavlaku i viljuškom mešati da dobijete mramornu smesu.

Uzeti 4 čaše ili 4 staklene zdele na dnu sipati po dve do tri kašike kuvanih jabuka,zajedno sa sokom iz šerpe,preko jabuka sipati mramornu slatku pavlaku, preko posuti sa bademima i amaretto keksićima, koje ćete malo grublje da polomite i narendati na krupno,čokoladu.
Ja ne volim amaretto keksiće, a nisam ih ni imala te sam koristila baby piškotice.

Ostaviti u frižideru nekoliko sati da se dobro ohladi i poslužiti hladno.


Prijatno!!!!!

6 коментара:

  1. Veoma zanimljiva kreacija; cekam jesen i jabuke da probam!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Jasna....kod nas je već pozna jesen, jabuke su nabrane još pre mesec dana.

      Избриши
  2. I loooooove it, I really love it! :) Zoki, this little miracle looks amazing!
    Hugs, my dear friend! ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thanks a million, my dear Gery. We loved it to. It so easy to make but desert is heavenly good. Hugs and kisses:))))

      Избриши