Ranijih godina sam znala da se od bundeve može napraviti samo odlična pita, koju smo mi zvali dulečnjak a sad, u ova moderna vremena, je svi zovu bundevara...dok nisam malo počela da " lutam " po internetu, gde sam našla mnogo lepih i interesantnih recepata, od kojih sam puno njih i isprobala.
Sastojci:
za testo od bundeve:
za testo od bundeve:
400 g hlebnog brašna
250 g pirea od bundeve
1 kašika šećera
2 jaja
1 kašičica soli
6 g suvog kvasca
150 ml mleka
60 g otopljenog putera
obično testo:
500 g hlebnog brašna
8 g suvog kvasca
50 g mleka u prahu
1 kašičica soli
1 kašika šećera
1 jaje
100 g putera ili ulja
250 ml tople vode
i još:
1 umućeno jaje za premazivanje
Priprema:
Prvo zamesiti testo sa bundevom.
U toplu vodu staviti kvasac i kašiku šećera,promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
U vanglicu staviti sve ostale sastojke, dodati narasli kvasac i sve dobro umutiti mikserom sa spiralnim nastavcima. ( ja svako testo mutim mikserom oko desetak minuta )
Možda će vam biti potrebno još brašna, jer puno zavisi od vlažnosti bundevinog pirea ( meni je bilo potrebno ) i kad je testo umešeno,pobrašniti malo radnu površinu,isipati testo na radnu površinu i domesiti testo i oblikovati u loptu.
Posuti vanglicu sa brašnom, vratiti testo u vanglicu i pobrašniti testo. Pokriti sa providnom folijom i staviti na toplo mesto da testo naraste.
Narasla, oba testa podeliti na pola i premesiti.
Prvo rastanjiti polovinu bundevinog testa ( morate da malo pobrašnite radnu površinu, inače će se testo lešiti ) u pravougaonik, debljine oko pola cm, onda rastanjiti obično testo.
Četkicom premazati testo od bundeve, sa vodom ( ja sam zaboravila ) i preneti drugi deo rastanjenog testa na bundevino testo i poravnjati svuda da su ravne ivice od oba testa.
Zaviti oba testa u rolat i staviti zavijeno testo u kalup za hleb, koji ste prethodno podmazali sa hladnim puterom ili sprejom za pečenje.
Pokriti i ostaviti pola sata da testo ponovo naraste.
Tako isto uraditi i sa drugom polovinom testa.
Tako isto uraditi i sa drugom polovinom testa.
Naraslo testo premazati sa umućenim jajetom u koje ste dodali malo vode, i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 25 do 30 minuta.
Ispečen hleb izvaditi iz rerne i ostaviti 5 minuta u kalupu i onda izvaditi hleb iz kalupa i ostaviti na žici da se potpuno ohladi.
Prekrasno izgleda, volim hljeb sa tikvom, ovaj recept ću sigurno isprobati!
ОдговориИзбришиRadujem se, da ti se hleb dopao. Bundevu i mi obožavamo. Topli pozdrav.
ИзбришиAjme kako prekrasno izgleda!
ОдговориИзбришиHvala ti draga moja:))))
ИзбришиYou did a great job! I really like the colours. :)
ОдговориИзбришиHave a nice evening, Zoki!
Thank you, my dear Gery. You have great weekend. Hugs:))))
ИзбришиPrekrasan ti je i ovo mi je sad zadatak , jako lijepo izgleda a uokus i ne sumnjam.
ОдговориИзбришиHvala ti draga moja.
ИзбришиPretpostavljam da si kuhala pire ili si ga pekla ?
ОдговориИзбришиMuškatnu tikvu sam pekla i onda sam je symrvila sa štapnim mikserom, ako ga nemaš, može i u blender. Obično napravim puno i onda zamrznem u kesice po 250 g. Kad se peče ima mnogo manje tečnosti nego kuvana, ako je kuvam onda je ostavim u veću cediljku da mi se ocedi nekoliko sati i onda isto pakujem u kesice po 250 g.
ИзбришиZadatak izvršen i uživali u divnom kruhu a mislim i da će se Tin preseliti kod tete Zorice. Fino i podatno tijesto divnog okusa.
ОдговориИзбришиhttp://dilajla-svatarica.blogspot.com/2014/11/mramorni-kruh-od-bundeve.html
Slike su me oduševile i od srca ti hvala.
ИзбришиInteresantno i ukusno deluje, nekad sam u RTS u emisiji Zikina Sarenica videla hleb od bundeva! Zdrava ideja!
ОдговориИзбришиHvala Demi...na žalost, ja ne gledam Žikinu šarenicu jer nema srpsku televiziju a godinama razmišljam kako ću da je uvedem.
ИзбришиMa mozes preko neta kao i ja:-) U google nadjes RTS a oni tamo imaju satelitski program, pratis ako ima windows player ilireal player:-) :-) :-)
ИзбришиHvala na informacijama.
Избриши