Prvi put da gostujem na nečijem blogu i moram da kažem da mi je posebno zadovoljstvo i radost da gostujem na Vanjinom blogu " Kuvaj za me ".
Nisam sigurna da li je bilo prošle godine kad sam bila domaćica za jednu od naših blogerskih igrica, " Ajme, koliko nas je " da sam primetila njen blog ili je to možda bilo prvo na Coolinarici.
Vanja, od srca ti hvala na pruženom poverenju.
Bundeve svuda oko nas i ovo je pravo vreme za njih...evo još jednog recepta za peciva, koje možete da napravite slatka ili slana...kod mene su ovog puta slana.
Sastojci:
100 g hlebnog brašna
1 kašičica šećera
7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
1 do 2 kašičice soli
2 jaja
250 ml jogurta ili mlaćenice ( butter milk )
8 g praška za pecivo
50 ml ulja
Sastojci za fil:
200 g pirea od bundeve
200 g krem sir
i još:
otopljen puter
semenke po izboru i krupna so
Priprema:
U vanglicu prosejati brašno zajedno sa praškom za pecivo, dodati so, ulje, 2,blago umućena jaja i na kraju sipati naraslo startno testo.
Mikserom sa spiralnim nastavcima dobro umesite testo, oko desetak minuta,trebate da dobijete vrlo elastično i meko testo, koje se,kad ga uštipate sa dva prsta,ne lepi.
Vrlo blago pobrašniti radnu površinu,isipati umešeno testo i domesiti testo.
Pobrašniti vanglicu i vratiti testo, koje ste oblikovali u loptu i pobrašniti i testo. Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
Dok testo raste, pripremiti fil za pecivo.
Moj pire od bundeve je bio zamrznt ( 200 g ) odmrzla sam ga i onda sam ga stavila na dupli kuhinjski papir i iscedila sam svu tečnost iz pirea tako da sam dobila oko 90 g čistog bundevinog mesa...ako koristite sveže napravljen pire, ostaviti 200 g u cediljku i ostaviti preko noći da se dobro ocedi.
Takođe, možete praviti i sa sveže napravljenim pireom, samo će biti ređi fil.
U zdelu staviti omekšali krem sir i pire od bundeve i umutiti sve zajedno sa mikserom.
Uduplano testo isipati na radnu površinu, koju ste vrlo blago pobrašnili, premesiti i podeliti testo na pola, lakše je raditi sa polovinom testa..kod mene je polovina 470 g.
Rastanjiti testo u pravougaonik, debljine oko pola cm, premazati sa polovinom pripremljenog fila i raseći na pola po dužini a popreko iseći na 4 ili 5 dela, da dobijete 8 ili 10 manjih rolnica.Ako hoćete, donji deo razrežite oštrim nožem,ali ne do kraja, da dobijete lepe šare na pecivima, ako nećete i ne morate.
Tako isto uraditi i sa drugim delom testa.
Kad ste završili sa rolnicama, pokriti ih providnom folijom i ostaviti još pola sata da testo naraste.
Otopiti puter i premazati pecivo sa otopljenim puterom, posuti sa susamom ili semenkicama po želji i sa malo krupne soli ( ja sam koristila crnu himalajsku so ) i peći oko pola sata ili dok vam peciva ne porumene.
U testo, umesto soli dodati 75 do 100 g šećera i umesiti testo isto kao i za slano pecivo.
Kad ste zavili rolnice, svaku rolnicu uvaljati u mešavinu od 50 g sitnijeg šećera i i 2 kašičice začina za pitu od bundeve i peći ih na isti način kao i slano pecivo. U slučaju da neće da vam se mešavina zalepi za testo, premažite testo sa umućenim belancetom i onda samo posuti sa mešavinom šećera i začina.
Ja ću ih sledeći put praviti na ovaj način.
Prijatno!!!!!
Baš fino izgledaju. Bravo za gostovanje.
ОдговориИзбришиHvala Petra....ovo je moje prvo gostovanje i zaista mi je drago.Hvala i topli pozdrav.
ИзбришиHvala tebi, draga Zoki, za divnu priču i prelijepa peciva. Dragi gosti su uvijek dobrodošli.
ОдговориИзбришиPozdrav, Vanja
Vanja, zadovoljstvo je moje. Od srca ti, još jednom hvala.
ИзбришиJako lijepo gostovanje draga Zorice, baš mi je drago da si svoja nenadmašna peciva predstavila i na Vanjinom blogu, a ova peciva sa bundevom bas mame na koji zalogaj !
ОдговориИзбришиHvala, draga moja Branka...zadovoljstvo mje bilo gostovati na Vanjinom blogu.
ОдговориИзбришиbravo zorule! divno gostovanje =)
ОдговориИзбришиHvala ti, draga moja Jovanka. Topli pozdrav,
ИзбришиLepo gostovanje i receptic, stvarno si majstorica za fina peciva, posebno mi se svidja fil koji si napravila.:))
ОдговориИзбришиHvala ti, draga moja Lana.
ОдговориИзбриши