понедељак, 3. новембар 2014.

Punjena muškatna tikva

Bundevu obožavamo, i u slatkim i u slanim jelima. Danas nešto malo drugačije.


Sastojci:

1 veća muškatna bundeva ili nekoliko manjih
250 g mlevenog mesa
1 manja glavica crnog luka
1/4 struka praziluka
2 čena belog luka
1 šargarepa
2-3 šampinjona
1 mala ljuta papričica
2 kašike peršuna
začini po ukusu: biber, suvi začin, mlevena crvena paprika
50 g pirinča

Priprema:

Bundevu oprati i raseći na pola, očistiti je od semenki i pažljivo sa nožem izvaditi "meso" sa gornje strane, da napravite male čamce. Posoliti je i pobiberiti,preliti sa malo ulja i zapeći je oko 15 minuta sa isečenom stranom na dole.

Po želji bundeva i ne mora da se prvo zapeče, meni je malo lepši ukus, kad se malo zapeče.U veći tiganj sipati nekoliko kašika ulja i ispržiti sitno seckani luk dok ne postane staklast, dodati mu sitno seckani praziluk i seckanu papričicu i propržiti,dodati sitno seckane šampinjone i ispržiti ih.

Dok se ovo prži vi narendajte na krupno rende "meso" bundeve i šargarepu i dodati prethodnom povrću i dinstati, dodavajući po malo vode. Na kraju dodati meso, propržiti ga, dodati opran i oceđen pirinač,propržiti sve zajedno i umešati sitno seckan peršun i beli luk.Začiniti po vašem ukusu sa suvim začinom, biberom,solju....

Zapečenu bundevu okrenuti, napuniti je smesom od mesa, ako imate višak smese stavite sa strane,sipati vrlo malo vode na dnu,pokriti folijom i peći u zagrejanoj rerni dok vam se pirinač ne skuva, oko 30 minuta na 180*C.

Možete posuti sa malo rendanog sira i vratiti nazad da se sir otopi.

Poslužiti uz zelenu salatu ili sa kiselim mlekom.

Ovaj recept može biti i vege, umesto mesa staviti kinou ili sojine ljuspice, a može i bez ovoga, povećati količinu povrća i pirinča.


Prijatno!!!!

6 коментара:

  1. Одговори
    1. Hvala Nale....bundeva nam je omiljena i volimo je na bilo koji način. Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Jako zanimljiv recept i mi uživamo u sezoni bundeva

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dilajla, meni se bundeva izuzetno sviđa i volim što je neutralna pa se može spremiti i slatka i slana. Hvala.

      Избриши
  3. Jako dobra ideja ! Svaka nova kombinacija sa bundevom mi je dobro došla, ovo je baš ukusno i lijepo izgleda !

    ОдговориИзбриши
  4. Ja sam ZA sve štoi je pripremljeno sa bundevom, obožavam je.

    ОдговориИзбриши