петак, 7. новембар 2014.

Peciva sa bundevom i krem sirom Gostovanje na blogu~~~~~~ Kuvaj za me

Prvi put da gostujem na nečijem blogu i moram da kažem da mi je posebno zadovoljstvo i radost da gostujem na Vanjinom blogu " Kuvaj za me ".
Nisam sigurna da li je bilo prošle godine kad sam bila domaćica za jednu od naših blogerskih igrica, " Ajme, koliko nas je " da sam primetila njen blog ili je to možda bilo prvo na Coolinarici.
Vanja, od srca ti hvala na pruženom poverenju.

Bundeve svuda oko nas i ovo je pravo vreme za njih...evo još jednog recepta za peciva, koje možete da napravite slatka ili slana...kod mene su ovog puta slana.



Sastojci:

400 g sve namenskog brašna + 1 do 2 kašike
100 g hlebnog brašna
1 kašičica šećera
7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
1 do 2 kašičice soli
2 jaja
250 ml jogurta ili mlaćenice ( butter milk )
8 g praška za pecivo
50 ml ulja

Sastojci za fil:
200 g pirea od bundeve
200 g krem sir

i još:
otopljen puter
semenke po izboru i krupna so

Priprema:

Zagrejati jogurt ili mlaćenicu da bude mlako, dodati šećer,kvasac i 100 g prosejanog hlebnog brašna, sve dobro izmešati i ostaviti sa strane na toplom mestu, da se podigne.

U vanglicu prosejati brašno zajedno sa praškom za pecivo, dodati so, ulje, 2,blago umućena jaja i na kraju sipati naraslo startno testo.
Mikserom sa spiralnim nastavcima dobro umesite testo, oko desetak minuta,trebate da dobijete vrlo elastično i meko testo, koje se,kad ga uštipate sa dva prsta,ne lepi.
Vrlo blago pobrašniti radnu površinu,isipati umešeno testo i domesiti testo.
Pobrašniti vanglicu i vratiti testo, koje ste oblikovali u loptu i pobrašniti i testo. Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.

Dok testo raste, pripremiti fil za pecivo.
Moj pire od bundeve je bio zamrznt ( 200 g ) odmrzla sam ga i onda sam ga stavila na dupli kuhinjski papir i iscedila sam svu tečnost iz pirea tako da sam dobila oko 90 g čistog bundevinog mesa...ako koristite sveže napravljen pire, ostaviti 200 g u cediljku i ostaviti preko noći da se dobro ocedi.
Takođe, možete praviti i sa sveže napravljenim pireom, samo će biti ređi fil.
U zdelu staviti omekšali krem sir i pire od bundeve i umutiti sve zajedno sa mikserom.

Uduplano testo isipati na radnu površinu, koju ste vrlo blago pobrašnili, premesiti i podeliti testo na pola, lakše je raditi sa polovinom testa..kod mene je polovina 470 g.
Rastanjiti testo u pravougaonik, debljine oko pola cm, premazati sa polovinom pripremljenog fila i raseći na pola po dužini a popreko iseći na 4 ili 5 dela, da dobijete 8 ili 10 manjih rolnica.
Ako hoćete, donji deo razrežite oštrim nožem,ali ne do kraja, da dobijete lepe šare na pecivima, ako nećete i ne morate.


Prekriti pleh za pečenje pek papirom. Zaviti sve rolnice i kad ih stavite na pleh, ostavite malo mesta između, jer će testo još da naraste.
Tako isto uraditi i sa drugim delom testa.
Kad ste završili sa rolnicama, pokriti ih providnom folijom i ostaviti još pola sata da testo naraste.


Uključiti rernu da se greje na 175*C.
Otopiti puter i premazati pecivo sa otopljenim puterom, posuti sa susamom ili semenkicama po želji i sa malo krupne soli ( ja sam koristila crnu himalajsku so ) i peći oko pola sata ili dok vam peciva ne porumene.


Pečeno pecivo staviti na žicu i premazati sa otopljenim puterom, pokriti i ostaviti da se prohladi, ako nećete da ih premažete tople sa puterom i ne morate, ali ih obavezno pokriti.


Poslužiti tople sa šoljom kefira ili jogurta.

Ove kifle se mogu napraviti i slatke.

U testo, umesto soli dodati 75 do 100 g šećera i umesiti testo isto kao i za slano pecivo.
Kad ste zavili rolnice, svaku rolnicu uvaljati u mešavinu od 50 g sitnijeg šećera i i 2 kašičice začina za pitu od bundeve i peći ih na isti način kao i slano pecivo. U slučaju da neće da vam se mešavina zalepi za testo, premažite testo sa umućenim belancetom i onda samo posuti sa mešavinom šećera i začina.

Ja ću ih sledeći put praviti na ovaj način.


Prijatno!!!!!

10 коментара:

  1. Одговори
    1. Hvala Petra....ovo je moje prvo gostovanje i zaista mi je drago.Hvala i topli pozdrav.

      Избриши
  2. Hvala tebi, draga Zoki, za divnu priču i prelijepa peciva. Dragi gosti su uvijek dobrodošli.
    Pozdrav, Vanja

    ОдговориИзбриши
  3. Jako lijepo gostovanje draga Zorice, baš mi je drago da si svoja nenadmašna peciva predstavila i na Vanjinom blogu, a ova peciva sa bundevom bas mame na koji zalogaj !

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala, draga moja Branka...zadovoljstvo mje bilo gostovati na Vanjinom blogu.

    ОдговориИзбриши
  5. Lepo gostovanje i receptic, stvarno si majstorica za fina peciva, posebno mi se svidja fil koji si napravila.:))

    ОдговориИзбриши