Plavi patlidžan obožavam i koristim ga na svaki mogući način...kad sam videla ovaj recept znala sam da ću ga isprobati jer mi se dopala ideja kako se prave ove ćuftice.
Sastojci za ćuftice:
šolja = 250 ml
500 g plavog patlidžana
1 viljuškom umućeno jaje
1 1/4 šolje hlebnih mrvica
1/4 šolje izrendanog parmezana
1/4 šolje suvog grožđa
2 kašike pinjola
1 kašika iseckan peršun
so i biber
Sastojci za punjenje:
2/3 šolje rikota sir
1/4 šolje sitno iseckane mocarele
2 kašike izrendanog parmezana
1 kašika sitno iseckanog peršuna
so i biber
i još:
sos od paradajza
pasta
Priprema:
Dok se voda zagreva, oljuštiti plavi patlidžan, iseći na kockice oko 2 cm veličine i kad je voda provrela dodatri iseckan patlidžan i kuvati oko 15 minuta ili dok ne omekša.
Ocediti od vode i ostaviti u cediljku da se još malo ocedi. Uzeti kuhinjski papir ili krpu i dobro ocediti patlidžan od vode, kad je dobro oceđen onda ga sitno iseckati.
U veću zdelu staviti jaje, koje ste umutili sa viljuškom, izrendani sir, mrvice ( ja koristim panko mrvice ) suvo grožđe, pinjole ( ako ih nemate može i sitno iseckani orasi ) sitno iseckan peršun i na kraju dodati sitno iseckan plavi patlidžan, posoliti vrlo malo, jer ste patlidžan već kuvali u slanoj vodi i pobiberiti.
Sve izmešati i probati sa vašom rukom da vidite da li će smesa, kad je uzmete u ruku i stisnete da stoji u obliku u kom ste je stisnuli,ako ne stoji, dodajte još malo mrvica ( ovo puno zavisi od toga koliko ste vode ocedili iz plavog patlidžana.Ostavite sa strane dok pripremate punjenje od sira.
Od te smese napraviti manje kuglice malo manje od veličine oraha.
Uzeti jedan deo i staviti na ruku,poravnjati masu da dobijete jednu pljeskavicu, na sredinu staviti kuglicu od sira i zatvoriti svuda okolo i malo uvaljati vašim rukama da dobijete lepu kuglicu.
Kad ste napravili sve kuglice, originalni recept kaže, uvaljati kuglice u hlebne mrvice i ispržiti ih na vrelom ulju.
Ja sam moj sos napravila od svežeg paradajza, koji sam malo ispekla u rerni.
Ispržiti glavicu luka na malo ulja, da samo omekša, dodati dva čena sitno iseckanog belog luka i pržiti dok ne zamiriše, dodati paradajz, koji ste sitnije iseckali,1 punu kašiku pire od paradajza razmutite u malo tople vode i dodati u paradajz, začiniti po ukusu i pustiti da se malo ukuva.
Dok se sos kuva, skuvati pastu po vašem izboru.
Prijatno!!!!
Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Jela sa bloga " Jelina Jela " koja nam je zadala temu plavi patlidžan i njoj šaljem ovaj recept.
Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Jela sa bloga " Jelina Jela " koja nam je zadala temu plavi patlidžan i njoj šaljem ovaj recept.
Прекрасна рецепта!
ОдговориИзбришиA голямо благодаря
ИзбришиI've never tried eggplant balls, but your ones look so delicious, Zoki! :)
ОдговориИзбришиHave a wonderful day, my dear friend!
It is always first time for something...maybe you will like them. I hope you are enjoying your summer....Hugs and kisses, my dear friend:))))
Избришиslatko deluje
ОдговориИзбришиUmesto pinjola kod nas neki stavljaju semenke pečenog suncokreta. Takav recept sam npr. dobila za pesto.
ОдговориИзбришиMože i to, zašto da ne? Neko stavlja orahe, neko bademe ...hvala ti.
Избриши