четвртак, 6. август 2015.

Ćuftice od plavog patlidžana

Plavi patlidžan obožavam i koristim ga na svaki mogući način...kad sam videla ovaj recept znala sam da ću ga isprobati jer mi se dopala ideja kako se prave ove ćuftice.



Sastojci za ćuftice:

šolja = 250 ml

500 g plavog patlidžana
1 viljuškom umućeno jaje
1 1/4 šolje hlebnih mrvica
1/4 šolje izrendanog parmezana
1/4 šolje suvog grožđa
2 kašike pinjola
1 kašika iseckan peršun
so i biber

Sastojci za punjenje:

2/3 šolje rikota sir
1/4 šolje sitno iseckane mocarele
2 kašike izrendanog parmezana
1 kašika sitno iseckanog peršuna
so i biber

i još:

sos od paradajza
pasta

Priprema:

U veću šerpu sipati vodu, dodati kašičicu soli i pustiti da provri.
Dok se voda zagreva, oljuštiti plavi patlidžan, iseći na kockice oko 2 cm veličine i kad je voda provrela dodatri iseckan patlidžan i kuvati oko 15 minuta ili dok ne omekša.
Ocediti od vode i ostaviti u cediljku da se još malo ocedi. Uzeti kuhinjski papir ili krpu i dobro ocediti patlidžan od vode, kad je dobro oceđen onda ga sitno iseckati.

U veću zdelu staviti jaje, koje ste umutili sa viljuškom, izrendani sir, mrvice ( ja koristim panko mrvice ) suvo grožđe, pinjole ( ako ih nemate može i sitno iseckani orasi ) sitno iseckan peršun i na kraju dodati sitno iseckan plavi patlidžan, posoliti vrlo malo, jer ste patlidžan već kuvali u slanoj vodi i pobiberiti.
Sve izmešati i probati sa vašom rukom da vidite da li će smesa, kad je uzmete u ruku i stisnete da stoji u obliku u kom ste je stisnuli,ako ne stoji, dodajte još malo mrvica ( ovo puno zavisi od toga koliko ste vode ocedili iz plavog patlidžana.
Ostavite sa strane dok pripremate punjenje od sira.

U zdelu staviti sve sastojke; rikota sir koji ste rastresli,izrendan parmezan, sitno iseckanu mocarelu, peršun, so i biber i izmešati sve zajedno.
Od te smese napraviti manje kuglice malo manje od veličine oraha.


Masu od plavog patlidžana podeliti na 12 delova, jer ćete toliko ćuftica dobiti od te količine.
Uzeti jedan deo i staviti na ruku,poravnjati masu da dobijete jednu pljeskavicu, na sredinu staviti kuglicu od sira i zatvoriti svuda okolo i malo uvaljati vašim rukama da dobijete lepu kuglicu.


Kad ste napravili sve kuglice, originalni recept kaže, uvaljati kuglice u hlebne mrvice i ispržiti ih na vrelom ulju.


Meni se nije dopala ta ideja prženja te sam ih sve stavila na pleh, prekriven pek papirom i pekla sam ih u rernu na 175°C oko 20 minuta.


Dok se ćuftice peku, napraviti sos od paradajza ili zagrejati kupljen sos.
Ja sam moj sos napravila od svežeg paradajza, koji sam malo ispekla u rerni.
Ispržiti glavicu luka na malo ulja, da samo omekša, dodati dva čena sitno iseckanog belog luka i pržiti dok ne zamiriše, dodati paradajz, koji ste sitnije iseckali,1 punu kašiku pire od paradajza razmutite u malo tople vode i dodati u paradajz, začiniti po ukusu i pustiti da se malo ukuva.
Dok se sos kuva, skuvati pastu po vašem izboru.

U dublji tanjir sipati prvo pastu, preko staviti dve kašike paradajz sosa, preko staviti ćuftice od patlidžana i preliti i njih sa malo sosa,posuti sa izrendanim parmezanom, malo ljute tučene paprike i sitno iseckanim peršunom i poslužiti sa čašom crnog vina.


Ćuftice se mogu poslužiti samo tako ispržene, sa malo prelivenog sosa od paradajza, meni se sviđa mnogo više na ovaj način.

Prijatno!!!!

Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Jela sa bloga " Jelina Jela " koja nam je zadala temu plavi patlidžan i njoj šaljem ovaj recept.

7 коментара:

  1. I've never tried eggplant balls, but your ones look so delicious, Zoki! :)
    Have a wonderful day, my dear friend!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. It is always first time for something...maybe you will like them. I hope you are enjoying your summer....Hugs and kisses, my dear friend:))))

      Избриши
  2. Umesto pinjola kod nas neki stavljaju semenke pečenog suncokreta. Takav recept sam npr. dobila za pesto.

    ОдговориИзбриши