субота, 29. август 2015.

Belolučene tikvice sa parmezanom

Tikvice, tikvice, tikvice.....na svaki mogući način samo da se iskoriste maksimalno dok im je sezona, mada ih kod nas ima preko cele godine.


Sastojci:

1 kg tikvica
300 g paradajza
7 do 8 čena belog luka
oko 75 g izrendanog parmezana
1 kašičica suvih začina ( origano,bosiljak, majčina dušica )
po ukusu so i biber
1 kašika sitnije sečenog peršuna ili bosiljka

Priprema:

Tikvice oprati,osušiti i odseći im krajeve. Ako su vam tikvice mlade,bez većih semenki unutra, onda ih iseći na četvrtine pa onda na komadiće oko 1cm debljine, a ako imate one veće,domaće tikvice, preseći ih na četvrtine, izvaditi unutrašnji deo sa semenkama i onda svaku četvrtinu preseći još na pola, da ne budu komadići preveliki.

U veću zdelu staviti tikvice, dodati paradajz isečen na manje kockice, ja sam koristila onaj mali sitni paradajz koji mi ovde zovemo grejp ( grožđe ) i presekla sam ih na pola, ( ako koristite običan paradajz, ocedite semenke i sok iz njega ) i koristite samo meso paradajza , dodati izrendan parmezan,sitnije sečen beli luk,suve začine posoliti i pobiberiti po ukusu i sve izmešati.

Pekač, veličine 20 x 28 ili sličnih veličina isprskati sa sprejom za pečenje ili prekriti papirom za pečenje, sipati pripremljeno povrće i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 20 minuta...povrće će da omekša, ali neće biti potpuno mekano,imaćete onu hrskavost u njemu.
Ako volite da je povrće dobro pečeno, onda peći pola sata.
Ovako pripremljeno povrće poslužiti kao prilog ili poslužiti kao vege ručak.
Kod nas je bio prilog uz pečenu piletinu, sa šampinjonima.
Pred služenje posuti sa sitnije seckanim peršunom ili bosiljkom.

Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар