Na ovu vrućinu mi se baš ništa nije radilo niti mi se išta kuvalo. Juče smo dobili domaći beli luk, danas nam je komšinica donela tikvice, paradajz i luk iz njene bašte i deo belog luka ode ovde. Odavno sam pravila ovu vrstu hleba, ako ga uopšte mogu nazvati hlebom, za mene je ovo više neka vrsta lepinje nego hleb...ali sad uopšte nije važno šta je, važno je da smo mi jeli.
Sastojci:
30 g kukuruznog brašna
1 puna kašičica soli
5 g suvog kvasca
pola kašičice šećera
1 puna kašika maslinovog ulja
260 ml tople vode
Sastojci za premazivanje:
- 5-6 čena belog luka
pola kašičice himalajske soli
3 pune kašike sitno iseckanog peršuna
2 kašike maslinovog ulja
50 g sitno izrendanog parmezana
Priprema:
Ja sam koristila instant suvi kvasac i ovaj korak sam preskočila.
U vanglicu prosejati brašno i kukuruzno brašno, ( pazite ovo nije ono brašno koje izgleda kao griz već sitno kao što je brašno ) dodati so ( koristim himalajsku so zbog minerala koju ima u sebi, vi koristite so koju koristite za kuvanje ) nadošli kvasac, ( u mom slučaju, kvasac je direktno stavljen u brašno, bez podizanja ) maslinovo ulje i toplu vodu.
Izmešati sa varjačom, isipati na radnu površinu, koju ste blago pobrašnili i mesiti oko desetak minuta, ali na svakih 3 do 4 minuta ostaviti testo da seodmori tridesetak sekundi, pa nastaviti sa mešenjem.Umesto da mesite rukom, staviti sve u mikser i umesiti u glatko i elastično testo.
Pokriti testo i ostaviti da testo naraste.
Naraslo testo, pritisnuti nekoliko puta sa vašom pesnicom, premazati sa vrlo malo maslinovog ulja,pokriti i ostaviti da testo odstoji još 30 minuta.
Dok testo raste drugi put, uključiti rernu na 250°C i staviti kamenu ploču da se greje zajedno sa rernom.
Moja ploča je ovakva.
Ako hoćete da su vam komadi manji, podeliti testo na komadiće oko 50g težine, ja sam moje pravila da su veći i bili su oko 115-120g.
Rastanjiti ih na blago pobrašnjenoj radnoj površini debljine oko 2 do 3mm i dužine oko 15cm.
Premazati sa 1 kašikom mase od belog luka i posuti sa sitno izrendanim parmezanom.
Preneti na zagrejan kamen ili na pleh i peći vrlo kratko oko 5 minuta ili dok vam se ne naduva i porumeni.
Prohladiti vrlo kratko i poslužiti toplo, sa jogurtom, kiselim mlekom ili hladnim pivom.
Pesto od belog luka i peršuna:
Ovo se može napraviti i u multipraktiku.
Prijatno!!!!!
Izgleda fantastično, a sastojci za premaz garantiraju odličan okus!
ОдговориИзбришиDrago mi je da ti se dopadaju ovi hlebčići. Od srca ti hvala i topli to pozdrav šaljem.
ОдговориИзбриши