недеља, 2. август 2015.

Grčki paketići sa sirom

Volim pečen sir, obično pečem brie ili camembert jer su mi blagi i mahom se slažu sa voćem i koštunjavim plodovima, prvi put pečem feta sir na ovaj način i veoma mi se dopao...
Originalno sam videla na jednom bugarskom blogu, Genka ga je pekla malo drugačije a videla sam ga i na Coolinarici,kod Saške, dopala su mi se na oba načina, ja sam od ta dva recepta napravila onako kako se meni dopalo.


Sastojci:

po osobi 1 do 2 parčeta feta sir oko 1cm debljine
nekoliko kašika maslinovog ulja
1 do 2 koluta paradajza po parčetu sira
2 koluta ljute paprike
malo crvene paprike
1 kašičica grčkog začina ili grčki origano
po 1 crna maslinka isečena na kolutove
sitno iseckan mladi luk
peršun
pek papir ili alu folija

Priprema:

Iseći pek papir ili alu foliju na veličinu u kojoj ćete moći da zavijete sir u zavežljaj.


Staviti prvo parče sira na pek papir i poprskati sa maslinovim uljem, posuti sa grčkim začinom ili grčkim origanom i malo crvene paprike i preko staviti kolut paradajza, ako je parče sira veće, onda dva, staviti preko paradajza po kolut ljute paprike ili dva koluta, iseći maslinke na kolutiće i staviti sve preko, preliti sa još malo maslinovog ulja i napravite zavežljaj,koji možete da zavežete kuhinjskim koncem.
Po želji, maslinke možete dodati i posle pečenja.


Staviti na pleh i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta.
Izvaditi, odseći vrh zavežljaja i poslužiti sa nekim finim hlebom, sa kojim ćete umakati sve one sokove koje su ispustili sir i paradajz.

Ako vam je za predjelo, dovoljno je po jedno veće parče feta sira.
Ovakve paketiće možete napraviti ranije i ispeći ih pre nego što će gosti da stignu....meni su lepi da se posluže u paketiću u kom su ispečeni a možete sir pažljivo podignuti i preneti na tanjir i sipati sokove preko.

Pre služenja posuti sa sitno iseckanim mladim lukom i peršunom.


Meni i mom mužu je ovo bio lagani ručak, uz dodatak prženih kuvanih jaja u aromatičnom maslacu.

Prijatno!!!!!

2 коментара:

  1. Mnogo mi se sviđa! Pravim slično u tepsiji ali ovako je mnogo bolje naročito kao predjelo na nekoj proslavi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nama se isto puno dopalo, Najbolje mi je za ove letnje vrućine, brzo i ukusno.Hvala Vesna.

      Избриши