среда, 12. август 2015.

Buhtlice sa trešnjama

Jedna od retkih godina kad smo imali jako lepe i slatke trešnje..od njih se svašta može da napravi a ja sam izabrala da napravim buhtle ( izgleda da odavno nisam pravila peciva i jutros me muž pita da li ima nešto za uz kafu )


Sastojci:

650 g brašna + - 50
250 ml toplog mleka
7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
100 ml tople vode
50 omekšalog putera
100 g šećera
1 vanilin šećer sa ukusom limuna ili korica od 1 limuna
1 kašičica vanile ili 1 kesica vanilinog šećera
2 jaja
oko pola kg trešanja
1 kašika griza
1 kašičica šećera
75 g pomešanog putera sa uljem

Priprema:

U toplu vodu staviti kvasac i malo šećera ( oduzeti kašičicu od onih 100 g ) promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U vanglicu prosejati brašno, napraviti udubljenje i dodati zagrejano mleko, koje treba da bude mlako, ne vruće,limunovu koricu ili vanilin šećer sa ukusom limuna, vanilu,2 jaja,šećer i nadošli kvasac.
Rukom ili mikserom zamesiti testo, isipati na radnu površinu i dobro umesiti testo ( ja testo mesim mikserom i ako je potrebno dodati još brašna ) i na kraju, kad je testo dobro umešano, dodavati po malo omekšalog putera i umesiti u testo.
Testo treba da bude meko i da se vrlo malo lepi za ruke.
Oblikovati u loptu, pobrašniti testo i vratiti nazad, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Dok testo raste, pripremiti trešnje.
Oprati ih i očistiti od košpica i peteljkica. ( ne sećam se dobro, ali mislim da se peteljkice mogu osušiti i praviti čaj od njih )
Posuti ih sa grizom i kašičicom šećera ( mada šećer i ne mora da se stavi, trešnje su dovoljno slatke ) i sve dobro izmešati. Griz se stavlja da pokupi višak soka iz trešanja i da ne bi curilo iz buhtlica.


Naraslo testo isipati na pobrašnjenu radnu površinu.
Od testa kidati loptice, malo ih rastanjiti sa oklagijom i u sredini staviti dve tri trešnje, u zavisnosti koliko su vam krupne trešnje zatvoriti svuda okolo i staviti ih na radnu površinu.
Tako isto uraditi i sa preostalim testom.
Kad ste završili sa pravljenjem buhtlica, otopiti 50 g putera , dodati još malo ulja.
Tepsiju prečnika 30 do 32 cm ili pekač, veličine 32cm X 30cm, ili sličnih veličina premazati sa mešavinom ulja i putera a u ostatak zamočiti svaku buhtlicu sa svih strana i ređati u pekač ali ostaviti malo razmaka između njih, jer će još,prilikom pečenja, da narastu.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da još malo narastu.
Zagrejati rernu na 175°C i peći buhtlice oko 30 do 40 minuta, ili dok vam lepo ne porumene.

Pečene buhtlice kratko ohladiti u plehu i vrlo pažljivo ih istresti na žicu, može da se desi da se raspadnu ili ih ostaviti u plehu, posuti sa prah šećerom i poslužiti sa kafom, mlekom ili čajem.


Buhtlice su namerno pravljene da su vrlo male,ima oko dva zalogaja svaka jedna. Po želji, možete kidati i manje loptice i u svaku staviti samo jednu trešnju.
Kad valjate loptice pobrašnite radnu površinu, u protivnom testo će vam se lepiti za površinu i oklagiju.
Ja umesto brašna koristim gustin u koji uvaljam svaku lopticu i tek onda ih malo rastanjim


Prijatno!!!!

3 коментара:

  1. Divni, slatki zalogajcici....Zorice, sta nam radis sa svojim pecivima?!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Volim ih, ali kasnim sa postavljanjem recepata pa se nakupili, ovih dana baš i ne mesim puno a nešto su mi se prijela testa.Jutros kaže moj muž, nema ništa od peciva i sad pije čaj bez njih....

      Избриши