Odavno nismo jeli gibanicu i pošto su temperature malo pale, sad je mogu napraviti.
Sastojci:
500 g kora za gibanicu
200 g belog sira125 g brašna
400 ml kefira ili kiselog mleka / jogurta
2 jaja
150 ml ulja
1/2 kašičice praška za pecivo
1/4 kašičice soda bikarbona
po ukusu so
i još:
1 jaje
100 ml kefira,kiselo mleko,jogurt
100 ml kisela voda
Priprema:
Uzeti jednu koru,premazati je sa dve tri kašike masom od sira i jaja, staviti drugu, da se vrlo malo preklapaju te i nju premazati sa masom od sira i jaja i staviti i treću,da se malo preklapa sa drugom i premazati i nju sa masom od jaja i sira i zaviti ih u jedan dugačak rolat.
Taj rolat zaviti kao puž ( nemojte da puno čvrsto zavijete, neka je malo rastresito, bolje će se podići kore prilikom pečenja i više će biti rupičasta ) i staviti u tepsiju,30cm prečnika, koju ste prethodno premazali sa uljem.( moja tepsija je neka stara tepsija, koju sam prekrila pek papirom, inače da mi je normalna tepsija ne bih je prekrila papirom, stavila bih uvijen puž direktno u tepsiju , takođe moja tepsija je 26cm i meni je bilo potrebno samo 9 kora, jer u našem pakovanju od pola kg ima 12 kora )
Sad tako isto uraditi i sa preostalim korama i nastaviti sa zavijanjem, tamo gde se prethodna kora završila.
Umesto da zavijate tri kore odjednom, možete zavijati svaku koru posebno....kako god vi želite.
Umutiti jaje, dodati kefir i kiselu vodu, sjediniti sve zajedno i preliti preko gibanice.
Ostaviti oko desetak minuta da se kore upiju svu tečnost.Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.
Ohladiti je i poslužiti toplu sa kefirom ili šta već koristite od mlećnih proizvoda. ( jogurt, kiselo mleko )
Prijatno!!!!
Često koristim jogurt ili kiselu pavlaku kada pravim gibanice (tada stavljam manje sira). Sviđa mi se ovaj tvoj recept ali nisam nikada probala da stavljam brašno u fil. Verovatno ima razloga za to. Pozdrav Zoko...
ОдговориИзбришиHvcala ti, puno draga moja Zoko.Pravila sam ja gibanice i pite sa dodatkom brašna i kvasca i ovu sa praškom za pecivo. KAd premažeš kore sa smesom od brašna dobiješ pitu ili gibanicu koja izgleda kao da su kore razvlačene a ne kupovne..probaj neki put, pa vidi da li ćeti se dopasti. Topli pozdrav.
ИзбришиOdlična, probaćemo je :)
ОдговориИзбришиHvala Jafi, meni lično je odlična.
Избришиprelepo je ..
ОдговориИзбришиHvala Biljana...jako je ukusna.
ИзбришиUh, koja divota!
ОдговориИзбришиRado bih podelila s tobom.
ИзбришиJa bih Zorice tu , malko dodao špinata, eventualno poriluka ili vlasca, ne puno ...
ОдговориИзбришиDragi moj prijatelju, može, ovo je osnova a onda svako može dodati ono što voli. Pozdravljamo vas.
Избриши