понедељак, 03. август 2015.

Žitarice sa pečenim patlidžanima i tikvicama

Ovo može da vam bude kompletan ručak ili prilog uz ribu ili meso.Idealno za švedski sto jer se može napraviti mnogo ranije, takođe možete da imate i postan ručak za vreme posta.


Sastojci:

150 g integralnog pirinča
100 g braon sočiva / leća
100 g ječma
6 struka mladog luka
2 manja plava patlidžana
2 tikvice
sok i korica od 1 limuna
30 g suvog grožđa
25 g pečenih pinjola/badema/oraha
pola kašičice ljute tučene paprike
pola kašičice suvog bosiljka i oregana
2 do 3 čena belog luka
50 ml maslinovog ulja
so i biber

Priprema:

Patlidžane i tikvice oprati,odseći im vrhove i iseći ih na kolutove oko 1cm debljine.
U veliku činiju staviti so, biber, suvi bosiljak i oregano, prstohvat ljute paprike i 2 kašike maslinovog ulja i ,dodati isečene kolutove patlidžana i tikvica ( moji patlidžani su mladi i nisu gorki, tako da ih nisam prvo solila da bi ispustili gorčinu a vi, ako nemate mlade patlidžane, prvo ih posoliti i ostaviti 10 do 15 minuta da puste vodu / gorčinu, isprati i osušiti ih kuhinjskim papirom i tek onda dodati u smesu od začina ) i sve izmešati vašim rukama i sipati na pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 225°C oko 20 do 30 minuta ili dok vam lepo ne porumeni i ne morate ih okretati,biće rumeni sa obe strane.
Ispečeno povrće ostaviti da se ohladi.

Dok se povrće peče vi pripremite sve ostalo.
U šerpicu sipati vodu i pola kašičice soli, dodati oprano sočivo ( ja sam koristila braon sočivo vi koristite koje imate ) i kuvati oko 15 do 20 minuta, sočivo treba da bude kuvano ali ne sme da bude prekuvano, isipati vodu u kojoj se sočivo kuvalo i isprati sa hladnom vodom i ostavioti da se ocedi. Kad se ocedilo sipati u jednu veliku zdelu.

U drugu šerpicu sipati vodu i kašičicu soli, dodati opran i očišćen ječam i kuvati dok ne omekša, oko 20 minuta. Ječam treba da je kuvan ali ne i prekuvan,ocediti od vode i isprati sa hladnom vodom i ostaviti da se ocedi. Kad se ocedilo sipati u zdelu sa sočivom.

U istu šerpicu sipati vodu, dodati malo soli, braon pirinač dugog zrna, ili pirinač koji imate a umesto pirinča možete koristiti i orzo pastu, izbor je vaš, i kuvati dok pirinač ne omekša, ali da i on ne bude prekuvan...znači sve da bude "al dente ", ako imate višak vode ocedite i isperite sa hladnom vodom, ocedite i staviti u zdelu sa ječmom i sočivom. ( pirinač i ne morate da isperete sa hladnom vodom, samo ga rastresite sa viljuškom i dodati u zdelu )

Suvo grožđe preliti sa malo provrele vode i ostaviti desetak minuta da nabubri.
Iseckati mladi luk,beli i zeleni deo,limunov sok, koricu limuna, sitno iseckan beli luk,biber i so, tučenu papriku, sitno iseckan peršun,maslinovo ulje i oceđeno suvo grožđei sve to dodati u zdelu sa pirinčem i ječmom,sve dobro promešati i probati da li je potrebno još nešto od začina.
Pinjole / bademe / orahe malo ispržiti na suvom tiganju, samo da porumeni,skloniti i ostaviti da se malo ohladi.

Sipati pripremljene žitarice u veliku činiju, odozgore staviti pečene tikvice i patlidžan, posuti sa sitno iseckanim peršunom i pinjolima i poslužiti.
Ako odlučite da ovo pravite veče pre, žitarice ostaviti u veliku zdelu, pečeno povrće staviti u posebnu zdelu i sledećeg dana, kad ste spremni da poslužite promešati i probati ponovo da li je potrebno nešto i tek onda sipati u veliku zdelu,staviti povrće odozgore i posuti sa sitno iseckanim peršunom i pinjolima...po želji možete dodati još kolutove limuna.


Нема коментара:

Постави коментар