Mnogo volim da pletem peciva..štrudlice su sa cimetom i šećerom, samo, na moju žalost, nisam videla na vreme da nemam dovoljno cimeta, a testo je bilo spremno da se pravi, tako da kod mene ga nema dovoljno...a vi ga stavite onoliko koliko vi volite.
Sastojci:
500 g brašna
7 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 jaje
100 g pire od jabuka
50 g putera ili masti
korica od pomorandže
250 ml kefira,jogurta ili mleka
1 kesica vanilinog šećera
i još:
75 g otopljenog putera
75 g otopljenog putera
1 do 2 kašike cimeta
150 g šećera ili po ukusu
Priprema:
Izmešati cimet i šećer i ostaviti na stranu. Cimet i šećer možete staviti po vašem ukusu, ako volite, možete dodati i suvo grožđe.
Uzeti jedan deo mleka ili kefira,zagrejati malo, staviti kašičicu šećera i suvi kvasac,promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
U vanglicu prosejati brašno, dodati otopljen puter ili mast, pire od jabuka ( ako nemate pire od jabuka, možete dodati još 50 g putera / mast ) vanilin šećer, koricu pomorandže,jaje, zagrejano mleko ili kefir i nadošli kvasac i zamesiti testo.
Isipati na radnu površinu i dobro umesiti testo da dobijete meko i glatko testo. Ako je potrebno, dodavati brašno da se dobije testo koje je meko ali da se ne lepi za ruke.
Oblikovati u kuglu, premazati sa malo ulja, vratiti u vanglicu,pokriti sa providnom folijom i ostavite na toplom mestu da testo naraste.
Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na 6 jednakih delova i onda svaki deo podeliti na tri dela, da biste dobili 18 jednakih jufkica.
Premesiti svaki deo i uzeti tri jufkice i svaku jednu rastanjiti u pravougaonik.
Svaki pravougaonik premazati blago sa otopljenim puterom i posuti sa izmešanim šećerom i cimetom.Zaviti u rolate.
Uzeti ta tri rolata, gore ih sastaviti i uplesti pletenicu od njih.
Tako upletenu pletenicu staviti na pleh, koji ste prekrili pek papirom.
Tako isto uraditi i sa preostalim delovima testa.( moje pletenice su veće jer sam podelila testo na 12 jufkica )
Pripremljene pletenice prekriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da naraste.
Narasle pletenice premazati sa malo mleka i peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 25 do 35 minuta ili dok vam lepo ne porumene, ako počnu previše da rumene, prekriti ih pek papirom.
Pečene štrudlice ohladiti kratko u plehu a onda ih preneti na žicu i ostaviti da se ohlade.
Iseći ih na parčiće i poslužiti sa kafom, mlekom, sokom, čajem....
Prijatno!!!!!
Isipati na radnu površinu i dobro umesiti testo da dobijete meko i glatko testo. Ako je potrebno, dodavati brašno da se dobije testo koje je meko ali da se ne lepi za ruke.
Oblikovati u kuglu, premazati sa malo ulja, vratiti u vanglicu,pokriti sa providnom folijom i ostavite na toplom mestu da testo naraste.
Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na 6 jednakih delova i onda svaki deo podeliti na tri dela, da biste dobili 18 jednakih jufkica.
Premesiti svaki deo i uzeti tri jufkice i svaku jednu rastanjiti u pravougaonik.
Svaki pravougaonik premazati blago sa otopljenim puterom i posuti sa izmešanim šećerom i cimetom.Zaviti u rolate.
Uzeti ta tri rolata, gore ih sastaviti i uplesti pletenicu od njih.
Tako upletenu pletenicu staviti na pleh, koji ste prekrili pek papirom.
Tako isto uraditi i sa preostalim delovima testa.( moje pletenice su veće jer sam podelila testo na 12 jufkica )
Pripremljene pletenice prekriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da naraste.
Narasle pletenice premazati sa malo mleka i peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 25 do 35 minuta ili dok vam lepo ne porumene, ako počnu previše da rumene, prekriti ih pek papirom.
Pečene štrudlice ohladiti kratko u plehu a onda ih preneti na žicu i ostaviti da se ohlade.
Iseći ih na parčiće i poslužiti sa kafom, mlekom, sokom, čajem....
Prijatno!!!!!
Miris cimeta obozavam!Mnogo su ti lepe strudlice!Prijatno:)
ОдговориИзбришиHvala ti, draga moja. Mi peciva obožavamo i ove štrudlice su mi izuzetno lepe, nestale su vrlo brzo.topli pozdrav.
Избриши