понедељак, 31. август 2015.

Jogurt čorba sa brašnom od leblebija / slanutka / nauta

Danas vas vodim u Indiju....davno sam želela da isprobam ovu jogurt čorbu ali nikad da kupim brašno od leblebija...


Sastojci:

250 g gustog jogurta
500 ml vode
1 kašičica šećera
2 pune kašike brašna od leblebija / slanutka
1 kašičica kurkume
pola kašičice kari začina
1 kašičica izrendanog đumbira
1 mala ljuta papričica
1 kašičica ghee putera
1 kašičica slačice u semenu
2 čena belog luka
6 do 8 kari listića

Priprema:

U zdelu sipati gusti jogurt,vodu i brašno od leblebija i umutiti da dobijete glatku tečnost, dodati šećer, kurkumu, kari začin,so i pustiti da provri, smanjiti temperaturu i dodati izrendan ( u mom slučaju sitno iseckan ) đumbir i kuvati desetak minuta.
Ako želite da vam je čorbica gušća, kuvati još 5 minuta i skloniti sa ringle.

U manji tiganj staviti 1 kašičicu ghee ( pročišćenog putera, ja sam moj kupila a evo ovde imate kako da napravite sami ) i zagrejati na tihoj temperaturi, dodati sitno iseckan beli luk ( originalni recept kaže da se stavi začin hing, ja ga nisam imala i po savetu autorke recepta stavila sam beli luk ) semenke slačice, listiće karija ( znam da nema svuda listići karija, ako ih nemate, najbolje je koristiti listove lovora, mada listići karija imaju specifičan ukus i teško da će šta moći da ih zameni ) i sitno iseckanu ljutu papričicu, pazite prskaće, i pržiti samo nekoliko sekundi,skloniti sa ringle i sipati u vruću čorbicu, dok to sipate,čorbica će da cvrči,( joj da li sam rekla kako treba ) promešati i poslužiti toplu ili sobne temperature.

4 коментара:

  1. E Zoko, ovo je baš po mom ukusu ❤ Imam sve sastojke, pod hitno je pravim!
    p.s. OK je to što si rekla da će da cvrči...

    ОдговориИзбриши
  2. Zoko, obećala sam da je pod hitno pravim, a onda otputovala u Grčku.. ;) Ipak je danas kod nas na stolu i oduševljeni smo i Zoki i ja! Savršenog je ukusa, nova i neobična, ali stvarno odlična kombinacija! Usvajam je, jer mi se mnogo sviđa.. ❤ Hvala ti na receptu, sličice su na Coolki.. prva i druga

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gago, zaista mi je drago i radujem se da si isprobala ovu jedinstvenu čorbicu...mi je obožavamo baš zbog svih tih začina u njoj, inače indijsku kuhinju obožavamo.Od srca tebi i Zokiju hvala i zagrljaj za oboje i da vam je čorbica na zdravlje.

      Избриши