среда, 27. новембар 2013.

ŠTRUDLA OD BUNDEVE SA ČOKOLADOM I DŽEMOM

Još uvek imamo puno bundeve, zašto da je ne iskoristimo za ono što volimo a sve što ostane, u kesice, pa u zamrzivač. 


  Sastojci za starter:

     7 g suvog ili 25 g svežeg kvasca
     50 g brašna
     50 ml mleka
     25 g šećera

    Sastojci za testo:


     450 do 475 g brašna
     200 g pečene i pasirane bundeve
     2 jaja
     60 g otopljenog i ohlađenog putera
     80 g šećera
      korica 1 pomorandže
     1 kašičica vanile ili semenke od 1 vaniline mahune
     prstohvat soli

    Za fil:

     50 g čokolade
     2 pune kašike džema od šljiva
      naribana korica pomorandže

    Za premazati testo:

     1 žumanac
     2 kašike mleka
      malo braon šećera za posuti štrudlu

Priprema:

Pripremiti prvo starter:
Zagrejati mleko da je mlako, dodati brašno, šećer i kvasac,sve dobro sjediniti,pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da  starter počne da raste, oko 45 minuta.
 
U posudu, u kojoj ćete zamesiti, prosejati 450 g brašna ( početi sa tom količinom, ako je potrebno dodati još dok mesite testo,meni je bilo potrebno oko 25 g ) pasiranu pečenu bundevu, 2 jaja,prstohvat soli, vanilu i izrendanu koricu pomorandže i zamesiti testo.
 

 


Isipati na radnu površinu i polako dodavati otopljen i ohlađen puter dok ne dobijete meko i elastično testo, koje se ne lepi za ruke.
Oblikovati u kuglu, premazati sa malo ulja i pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu  da testo naraste ( trebaće oko sat i po da naraste )
 
 
Pobrašniti radnu površinu,isipati narasli testo i podeliti na dva dela. Oba dela premesiti i rastanjiti oko 1.5cm debljine u pravougaonik.
 
Dok je testo raslo, napraviti fil. Otopiti čokoladu na pari ( ja sam koristila čokoladu sa ukusom pomorandže ) i ohladiti,dodati džem od šljiva i koricu pomorandže i sve dobro sjediniti. ( Originalni recept je sa nutelom, ako hoćete možete koristiti nutelu i vi, ili možete je napraviti sa mlevenim orasima ili mlevenim makom )
 
 
Premazati prvi pravougaonik sa pola količine fila i uviti u rolat i ostaviti sa strane.
Tako isto uraditi i sa drugim delom testa.
Oba rolata uplesti u pletenicu i staviti u pleh veličine 30cm X 12cm u koji ste prethodno stavili papir za pečenje,pokriti sa najlonom i ostaviti još 45 minuta da raste ili samo dok ne naraste do ivice kalupa.
Umutiti žumance sa kašikom dve mleka i premazati naraslo testo,posuti sa braon šečerom.
 
 
Zagrejati rernu na 170-180*C i peći oko 35 do 40 minuta, ako počne puno da rumeni,pokriti sa papirom za pečenje, ali ne pre 30 minuta pečenja.
Pečenu štrudlu ostaviti da se ohladi i seći na parčiće i poslužiti.
 
 
 
 


4 коментара:

  1. Yummy! Perfect for breakfast. :)
    Well done, Zoki, and have a nice evening my friend! :)

    ОдговориИзбриши
  2. Ova štrudla mi je super, tako volim žuta, divna bundevasta tijesta, pa još džem i čokolada, mora biti dobro !

    ОдговориИзбриши