среда, 19. новембар 2014.

Slane kiflice sa ukusom belog luka

Ovaj recept sam videla na FB i ne sećam se ko ga je postavio, ako znate, recite mi da bih mogla da navedem ime autora...kiflice su fantastične. Autor originalnog recepta je Milanka Minić Andjić
Za sve vas, koji volite ukus belog luka....


Sastojci:

450 g sve namensko brašno
350 g brašna za hleb
12 g suvog ili 30 g svežag kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
1 jaje + 1 žumance
100 ml ulja
200 ml toplog mleka
200 ml jogurta
4 manja čena pasiranog belog luka

Za punjenje:

200 g rikota sir
1 belanac
1 kašičica soli

i još:

1 jaje
1 do 2 kašike mleka
semenke po  izboru
30 g otopljenog putera


Priprema:

U jogurt ( ja sam koristila mlaćenicu / buttermilk ) dodati pasirani beli luk. ( u originalnom receptu kaže 2 čena, ja sam stavila 4 manja čena ) Ostaviti sa strane da odstoji pola sata.

Zagrejati mleko da bude toplo, dodati kašičicu šećera i kvasac, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

Prosejati obe vrste brašna i oduzeti 100 g i ostaviti sa strane, sva brašna nisu ista a brašno za hleb traži više tečnosti tako da možete dodavati po potrebi od tih 100 g...meni je bilo potrebno tačno 760 g brašna.
Napraviti udubljenje u sredini brašna, dodati jaje,žumanac, ulje, soli,jogrt sa belim lukom ( originalni recept kaže procediti i beli luk baciti, ja nisam, stavila sam zajedno sa jogurtom ) i dodati nadošli kvasac.
Mikserom, ili rukom, umesiti dobro testo, oko desetak minuta dok na testo ne počnu da se pojavljuju mehurići.
Oblikovati testo u loptu, podmazati posudu, u kojoj ste zamesili testo, sa uljem i premazati i testo sa uljem, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči. ( najbolje je ostaviti testo u rernu, koju ste prethodno zagrejali vrlo kratko )

Naraslo testo isipati na radnu površinu, blago premesiti i podeliti na 3 dela ( meni je mnogo lakše da pravim kiflice od manje količine testa. Moja svaka trećina je bila oko 475 g testa.


Rastanjiti testo u pravougaonik ili u krug, u zavisnosti kako vam je lakše zaviti kiflice. Premazati sa trećinom otopljenog putera i filovati sa filom po vašem izboru.



Ja sam jedan deo punila sa rikotom i belancetom sa dodatkom začina čubrice, jedan deo je bio prazan i jedan deo sa šunkom i brie sirom, koji je bio sa začinima.

Zaviti sve kiflice, staviti na pleh, koji ste prekrili sa papirom za pečenje ( trebaće vam dva pleha ) i pokriti sa providnom folijom i ostaviti pola sata da pecivo ponovo  naraste.

Posle pola sata, uključiti rernu na 175*C  da se zagreje. Naraslo testo premazati sa umućenim jajetom i mlekom, posuti sa semenkama po izboru i peći oko 25 do 30 minuta ili dok vam ne poumene.


Pečene kifle staviti na žicu da se malo prohlade i poslužiti sa kiselim mlekom ili jogurtom.


Prijatno!!!!!

4 коментара:

  1. Hvala ti Snežana, za one, koji vole beli luk su odlične i što je najvažnije lepo mirišu.Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  2. Tvoje kiflice me uvijek oduševe, ove nisu za mene zbog alergije na češnjak, ali uživam gledajući ih :)

    ОдговориИзбриши
  3. Branka, hvala ti puno, peciva su moja slabost, kao što su tebi marmelade. Od srca ti hvala i topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши