Davno nisam mesila ništa ,danas sam malo listala moje stare časopise i
kuvarice, jer nekih se moram rešiti,a žao mi je da ih bacim, jednostavno
više nema mesta i polako ih pakujem u kutiju i nosim ih u garažu, kad
naiđoh na ovaj fini recept....
Sastojci za testo:
500 g mekog brašna
20 g svežeg kvasca
2 dl toplog mleka
3 kašike šečera
1 kesica burbon vanilinog šećera
1 dl ulja
pola kašike sirćeta
prstohvat soli
1 jaje + 1 žumanac
Sastojci za puding:
1 kesica pudinga od lešnika
2 kašike šećera
2,5 dl mleka
i još:
1 belanac
krupni šećer za posipanje testa ili krupnije mleveni lešnik
prah šećer
500 g mekog brašna
20 g svežeg kvasca
2 dl toplog mleka
3 kašike šečera
1 kesica burbon vanilinog šećera
1 dl ulja
pola kašike sirćeta
prstohvat soli
1 jaje + 1 žumanac
Sastojci za puding:
1 kesica pudinga od lešnika
2 kašike šećera
2,5 dl mleka
i još:
1 belanac
krupni šećer za posipanje testa ili krupnije mleveni lešnik
prah šećer
Priprema:
U toplo mleko staviti kašičicu šećera ( od one tri kašike ili dodati
ekstra ) kvasac, sve promešati i ostaviti sa strane da kvasac naraste.
U veću posudu za mešenje prosejati
brašno i napraviti udubljenje,dodati blago umućeno jaje i
žumanac,prstohvat soli, ulje, šećer, vanilin šećer i narasli kvasac i
zamesiti dok ne počne da se odvaja od stranica posude. Istresti na radnu
površinu i umesiti glatko testo.(ako je potrebno dodati kašiku-dve
brašna dok mesite testo, meni nije bilo potrebno )
Oblikovati u loptu,vratiti u posudu za mešenje,pokriti najlonom i odstaviti na toplo mesto,da testo naraste.
Oblikovati u loptu,vratiti u posudu za mešenje,pokriti najlonom i odstaviti na toplo mesto,da testo naraste.
Dok testo raste,skuvati puding.Od celokupne količine mleka oduzeti
malo gde ćete razmutiti puding a ostatak staviti na provri, zajedno sa
šećerom, sipati polako rastvoreni puding u toplo mleko i kuvati dok se
ne zgusne. Po želji, punjenje vam može biti po izboru, puding, džem,
nutela,čokolada....
Naraslo testo premesiti i podeliti na male loptice ( moje testo je
bilo 900 g i tačno sam imala 18 loptica po 50 g ) svaku lopticu
rastanjiti u oval što tanje možete, testo je jako fino za rad,staviti
kašičicu smese od pudinga, preklopiti gornji deo preko fila, spoljne
strane podviti da fil ne iscuri i ako želite donji deo raseći nožem
nekoliko puta da imate ove lepe šare po kiflicama ( ovo sam naučila od
moje komšinice Sandy ) i zaviti u kiflicu.
Na pleh staviti papir za pečenje i naređati kiflice. Pokriti ih sa najlonom i ostaviti da još malo naraste.
Umutiti belanac sa viljuškom,premazati svaku kiflicu i posuti sa krupnim šećerom ili krupnije iseckanim lešnikom ( ja sam pola posula sa krupnim šećerom a pola sa chia semenkama )
Umutiti belanac sa viljuškom,premazati svaku kiflicu i posuti sa krupnim šećerom ili krupnije iseckanim lešnikom ( ja sam pola posula sa krupnim šećerom a pola sa chia semenkama )
Zagrejati rernu na 200*C i peći ih oko 15 minuta ili dok vam ne porumene.
Ostaviti da se malo ohlade,posuti sa prah šećerom i poslužiti.
Prijatno!!!!
Evo i malo cveća iz moje baštice
i još jedan iz iste familije
A procvetao je i moj beli klematis
ovaj cvet obožavam, ne znam kako se zove na srpskom, na engleskom je maltiski krst
i moj voštani cvet je procvetao, gajim ga u vodi i svake godine ima po jedan ili dva cveta, ovog puta mi je podario dva cveta...a miriše mi cela kuhinja od njega.
Tek malopre kad sam kliknula na Vaše ime vidim da mi uopšte ne izlaze u novostima Vaši recepti :-/ A ovaj je baš super i znam da će se i mojoj mami dopasti, ona ovih dana samo mesi neke kifle :-)
ОдговориИзбришиHvala Tajana...ja obožavam kifle na svaki mogući način, slatke ili slane, ne biram.Topli pozdrav.
ОдговориИзбришиDrago mi je sto sam otrkila da vodite i blog, pa cu sada imati na jednom mestu sve vase divne recepte. Inace sam na coolinarici jos od ranije lajkovala sijaset vasih recepata :)
ОдговориИзбришиHvala sashkonela i radujem se da si pronašla moj blog.Topli pozdrav.
Избриши