понедељак, 3. јун 2013.

Pita od sira na drugi način

Nemate vremena da razvlačite kore, evo vam pita sa ukusom domaćih kora.





Sastojci:

500 g kora za pitu
400 g sira
2 jaja
kašika – dve ulja
so

    Sastojci za fil:

8 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
so
2 jaja
200 ml mleka
100 ml ulja
75 g brašna

Priprema:

Zagrejati mleko i dodati suvi kvasac i kašičicu šećera i ostavite sa strane da se kvasac digne.

U posebnu zdelu umutiti jaja,dodati ulje, nadošli kvasac,soli po ukusu i na kraju dodati brašno i sve to umutiti u glatku smesu. Premaz treba da  bude gustine kao za palačinke.

U drugu zdelu umutiti dva jaja dodati izmrvljen sira ( ja koristim mešavinu fete i rikote ) posoliti po ukusu i dodati ulje i sve to sjediniti.

Staviti koru i sa kuhinjskom četkicom premazati je  malo bogatije smesom od kvasca,preko staviti drugu koru te i nju premazati sa smesom od kvasca i na kraju staviti treću koru, premazati je smesom od kvasca i posuti sa nadevom od sira.Raspodelite da imate dovoljno za 4 rolata.

Rubove saviti prema unutra da vam nadev ne bi cureo.Zaviti u rolat.Staviti na pleh,koji ste postavili papirom za pečenje.

Tako isto uraditi i sa ostala tri rolata.

Gotove rolate premazati odozgore sa ostatkom smese.

Peću u prethodno zagrejanoj rerni na 220*C oko 35 do 40 minuta ili dok vam pita fino ne porumeni.




Prohladiti, iseći na komade i poslužiti toplu.






Recept iz knjižice “Naše najlepše pite”

U originalnom receptu piše da se za premaz stavi 4 šoljice ( moje šoljice su 100 ml ) mleka,3 jaja, 2 šoljice ulja i 2 kašike brašna, ja sam originalno tako napravila, smesa mi je bila veoma retka, pa sam dodavala brašno i bilo mi je previše smese,bacila sam pola.Moje kore su takođe bile manje, ja ne znam koje su veličine vaše kore, ali mislim da su veće od naših ovde.Vi napravite kako vama najbolje odgovara.
Na ovaj način možete praviti i slatke i slane pite,umesto soli u premazu stavite šećer po ukusu sa dodatkom vanile.
Update: bila je štamparska greška u originalnom receptu, umesto 2 kašike trebalo je da bude 22 kašika, ali koju god varijantu da napravite, ovu koju sam ja radila ili ovu donju gde su  4 šoljice mleka,3 jaja,2 šoljice ulja i 275 g brašna ( toliko sam izmerila da su 22 kašike ) biće vam dobre pite, samo sa više  brašna pita će imati malo deblje kore, ali podjednako ukusna.




Prijatno!!!


14 коментара:

  1. Zoki ne sumnjam da je ukusna kao i sve od tebe,veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nely, ja ću tebi da pravim pite i hlebove a ti meni torte....jel može? Grelim te i ljubim i hvala ti puno, draga moja devojčice.

      Избриши
  2. Predivno izgleda kao i sve dosada. ;) Spremam u omiljene, premda već imam veliku kolekciju Vaši recepata u pripremi za napraviti. Pokušavao sam nekako doći do Vaše e-mail adrese, no bezuspješno pa Vam moram ovdje napisati kako sam na jednoj FB grupi pronašao Vašu fotografiju Milke torte, premda ne znam da li je i recept isti, no Vaša je fotografija, pa pogledajte, možda još nešto pronađete svoje, jer sam tamo pronašao puno recepata koje je dotična uzimala s razno-raznih blogova i portala. http://slatki-kutak.blogspot.com/2013/04/torta-milka.html Pozdrav. ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Ivane...punooooo. Ne znam zašto, ali malo je onih koji nisu uzeli sliku i recept od ove torte. Torta je izuzetno lepa i izdašna. Ja nemam protiv širenja recepata, ali treba da se navede izvor odakle je uzet jer oičigledno mi smo svi ovde budale, pravimo, slikamo, pišemo recepte a neko drugi dođe i copy/paste i završen posao. Ivane, još jednom ti puno hvala i topli ti pozdrav šaljem iz Kanade.

      Избриши
    2. Sad pogledah, recept je izmenjen, ali slika nije i to nije u redu, jer neko će napraviti tortu i očekivati ovakav rezultat. Na žalost ne mogu da ostavim komentar.

      Избриши
    3. Upravo zbog toga sam Vam se i javio da Vam kažem da su autorska prava povrijeđena, jer se nigdje ne navodi da je Vaš izvorni recept. ;) Ja sam već ostavio dotičnoj na grupi da pobriše sve što je nije njezino ili da barem navede autora recepta i link gdje ga možemo vidjeti. Na to me je dotična banirala, tamo više ne mogu pisati ništa, a i moj svaki komentar je obrisala. Ne znam kako kod Vas u Kanadi funkcionira zakon o autorskim pravima i postoji li uopće, jer mislim da takve treba dobrano oplesti po džepu. Ne javljam Vam se često, ali pratim sve Vaše dosadašnje radove. I da, ime mi je Igor, ne Ivan. ;)

      Избриши
    4. Molim te, izvini...znam da si Igor, odakle napisah Ivan,pojma nemam. Setila sam se da smo preko coolinarike se žalili FB za ovu stranicu i zato je ona i promenila recept, razlog što ne mogu da joj ostavim poruku je jer je i mene banovala, ali ću sada pisdati FB da joj sklone sliku,jer to sam već radila ranije...čist bezobrazluk, ništa više... slika ove torte je Podravkina, čak nije ni moja....recept je moj, ali ju je Podravkin tim napravio i uslikao kada su je isprobali.Još jednom veliko HVALA i moje izvinjenje.Pozdrav

      Избриши
    5. Nema na čemu, ako budem mogao ikako pomoći, javite se slobodno. ;) Pozdrav.

      Избриши
  3. It looks sooo tasty! Interesting recipe Zokie!

    ОдговориИзбриши
  4. Pite su mi slabost ;) Odlična je na ovaj način, pravila sam nešto slično i baš mi se dopala! Prelepo napravljena kao i uvek kod tebe Zoki <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni su testa i pite slabost i najveće zlo je što ih volim samo tople, posle ih više i ne moram jesti.Hvala Suzy.

      Избриши