четвртак, 06. јун 2013.

Džem od jagoda sa aromom pomorandže

Sa palačinkama najviše volim džem od jagoda i kajsija. 





Sastojci:

1 kg jagoda
 1 pomorandža
 1 kg šećera ( u zavisnosti od slatkoće voća)
 5 kašika Grand Marnier  


Priprema:


Oprati jagode,očistiti ih i iseći na komadiće.
Dobro oprati pomorandžu vrelom vodom,obrisati,nožićem za ljuštenje povrća oljuštiti tanko koricu, bez one bele podkorice.
Voće i šećer pomešati u velikoj i dubokoj činiji i ostaviti da stoji pokriveno oko 3-4 sata.Dodati smesi sitno iseckanu koricu od pomorandže.
z neprestano mešanje početi sa kuvanjem voćne mase,kada prokuva,krčkati oko 4 minuta uz mešanje. Po ukusu dodati liker od pomorandže.
Ukloniti sa šporeta,poklopiti i ostaviti da se ohladi., a onda ponovo pustite da provri i kuvati još 4 minuta, mešajući.


Tegle dobro oprati,isprati ih toplom vodom i ostavite da se dobro ocede na čistoj kuhinjskoj krpi.
Sipati džem i odmah zatvoriti tegle.
 Savet: Ako na tanjirić stavite malo vrelog džema i ostavite da se ohladi, a zatim uspravite tanjirić i držite ga u tom položaju,a džem stoji na njemu,onda je džem kuvan dovoljno i možete ga sipati u već pripremljene tegle.
Ja sam od 1 kg jagoda dobila dve i po teglice od po 250 g, za nas je dosta.Šerćer se može i smanjiti, u zavisnosti od slatkoće voća.

Napravite palačinke i uživajte.
Prijatno!!!!!

4 коментара:

  1. Joooj opet pekmezići !!! Ne znam šta je Grand Marnier ??? Kakav je ukus kombinacija jagoda + pomorandža ... na slici mi deluje jaaako lepo ;))) i nisam pametna da li sada da blendiram jagode ili da ih seckam ... ;(((

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Grand Marnier je liker od pomorandže a jagode se iseku na komadiće i ne trebaš ih izblendirati...ja volim da vidim komadiće jagoda u džemu. a jagode i pomorandža je fantastičan ukus, bar za mene. Topli pozdrav.

      Избриши