уторак, 25. јун 2013.

Bećar paprikaš ili bećarac

Ovo je obavezno na letnjoj trpezi, kao prilog ili samostalno jelo, sa mesom ili bez mesa....




Sastojci:
500 g crnog luka
750 g mešavina svežih ljutih i slatkih paprika
1,5 kg zrelog paradajza,jabučara
3 čena belog luka
nekoliko feferončića
po ukusu začini; vegeta, biber,mlevena crvena paprika,može i ljuta
kašičica ili dve šećera
2 kašike pire paradajza
ulje za prženje
peršun  

Priprema :


U veću i dublju šerpu sipati ulje i dodati sitnije sečen crni luk i donstati dok luk ne postane staklast, oko 5 minuta.
Ja sam kuvala bećarac sa piletinom,tj batacima, koje sam oprala i isekla na manje komade, osušiti ih kuhinjskim papirom,pobiberiti  i povegetiti sa vegetinim začinom za piletinu i ostaviti u frižider oko pola sata.
 Dodati ih izdinstanom luku i dinstati ih još malo.Kad dodate meso, dodajte i sitno iseckan beli luk.

Dok se meso dinsta, oprati i očistiti od semenki papriku i iseći ih na veće kocke.
Dodati paprike i feferone ( ja ih ne sečem,ako jedu deca da im ne bude puno ljuto, mada su moja deca volela ljuto još od malena ) luku i mesu i pržiti ih na jačoj temperaturi da se paprike prže jer tako ostanu celi komadi, ne otope se.
Dok se paprike prže, paradajz oprati i oljuštiti i iseći na malo veće kockice. Dodati proprženoj paprici i sa paradajzom dodati pire paradajz i po malo začina i šećer. ( količina šećera puno zavisi od slatkoće paradajza, nekada i nije potrebno dodavati uopšte šećer )

Smanjiti temperaturu,poklopiti i dinstati/kuvati dok se paradajz skoro ne raspadne a smesa zgusne.Pazite da ne ukuvate mnogo jer ipak volimo da je malo ređe,da možemo da umačemo sa hlebom.

Probati još jednom i po potrebi dodati začine po vašem ukusu.

Posuti sitno iseckanim peršunom i servirati toplo.


Nekada ga poslužim sa jajetom na oko



1 коментар: