понедељак, 10. јун 2013.

Liker od borovnica

Ideja je odavde za liker i ovo je za sve vas koji volite slatke likere, probajte,nećete se pokajati, idealno za tople dane, sa kockicama leda.



Sastojci:

500 g borovnica
500 g šećera
1 l rakije ili votke

Priprema:


Oprati borovnice i osušiti ih. U veću i širu teglu, stavljati red borovnica red šećera i tako dok imate materijala. (količina šećera puno zavisi od slatkoće bobica , kod mene su korišćene divlje borovnice )

Zatvoriti teglu i ostaviti na suncu dok se šećer ne istopi oko 2 nedelje.

Precediti kroz gazu, malo istisnuti bobice a jedan deo neistisnutih bobica možete staviti u liker, neko voli kad naiđe na bobicu,naliti alkoholom po izboru ( ja koristim votku jer je bezukusna  i mogu mnogo više da osetim ukus borovnica i jeftinija je od rakije,koju ovde ne mogu baš tako lako da nađem,ako koristite rakiju najbolja bi bila lozovača ) i ostaviti na hladnom i mračnom mestu,još 4 do 6 nedelja da liker "sazri".

Mere se mogu prilagoditi vašem ukusu.

Živeli i prijatno!!!!

Ovaj recept prijavljujem za igrucu " ajme,koliko nas je " i čestitam našim novim domaćinima sa bloga  Foozdraje koji su nam zadali temu za mesec jun, šumsko voće.

2 коментара:

  1. Pravila sam liker od borovnica prije nekih 10 ili 15 godina ali je sada cijena borovnica bezobrazno visoka da ih uglavnom kupujem samo za jelo. A odrasla sam tamo gdje su rasle u izobilju i na svakom koraku.
    Inače, sve od borovnica je odlično, da ne kažem savršeno.

    ОдговориИзбриши