недеља, 10. април 2016.

Pogača na bugarski način

Ova pogača je izuzetno dobra i sprema se jako brzo..možda će vam se dopasti.


Sastojci:

3 jaja
250 g kiselog mleka ili gustog jogurta
150 ml ulja
250 g feta sira
300 g brašna
1 kesica ili 15 g praška za pecivo
1 kašičica soli

Priprema:

Umutiti jaja sa mikserom,dodati  ulje i umutiti zajedno sa jajima, dodati i kiselo mleko i kačićicu soli i sjediniti sve zajedno.

Brašno izmešati sa praškom za pecivo ( ovog puta sam je pravila sa 200 g brašna i 100 g kukuruznog griza / brašna i sve dobro izmešala ) i dodati u masu i umutiti sve zajedno, samo da se sjedini.
Na kraju dodati izmrvljen feta sir i spatulom sve sjediniti.

Pekaš, veličine 32cm X 30cm ili sličnih veličina podmazati sa uljem ili staviti papir za pečenje, sipati kašikom masu od brašna i jaja i poravnjati.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 35 do 40 minuta ili dok vam lepo ne porumeni odozgore.

Ohladiti kratko i poslužiti sa jogurtom, sirom, kajmakom, dimljenim suvim mesom...ma što god vam se sviđa, pustite mašti na volju.


Prijatno!!!!!

9 коментара:

  1. Super je :) Znam da Bugari baš vole peciva sa sirom, neka sam i probala i svidela su mi se.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Jafi...šteta što ovu pogaču ne pravim češće, jednostavno se ti stari recepti zaborave.

      Избриши
  2. Ne možda će nam se dopasti nego smo je već pojeli! Pravila sam u kombinaciji s kukuruznim grizom... i svakako ću je praviti opet. Hvala na receptu, Zorice :)

    ОдговориИзбриши
  3. Jako dobra stvar! Ukusna a nema puno petljancije oko pripreme.

    ОдговориИзбриши
  4. Страхотно! Много обичам :)

    ОдговориИзбриши
  5. Zorice, koje ste kiselo mlijeko ili jogurt koristili za ovu pogacu? Najslicnije sto sam nasla je bio buttermilk, ali kad sam sa njim pravila neka tijesta, nisu mi ispala. Ovdje nisam nasla nista slicno nasem jogurtu, osim grckog jogurta koji je isuvise cvrst.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Aida, ja vrlo često koristim kefir, koji sama pravim a puno koristim i buttermilk i njega bih ti preporučila za svako jedno dizano testo...ovde sam koristila gusti jogurt Astro Balkan Style.
      Topli pozdrav.

      Избриши
  6. Dobar dan iz Beograda. Upravo se sladimo ovom lepom pogačom. Sve pohvale i hvala od srca na receptu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mirjana, ništa lepše da čujem i da znaš da mi je zaista drago..od srca ti hvala da si izabrala baš ovu pogaču, koja je meni, posebno draga. Topli pozdrav iz daleke Kanade.

      Избриши