недеља, 14. октобар 2012.

Pita ( Tart ) sa suvim šljivama



Sastojci:

250 g brašna
1 kašika šećera
125 g putera
1 žumance
2 kašike hladne vode
prstohvat soli

     Za fil:

400 g suvih šljiva
2 dl mleka
2 dl tečne pavlake
2 jaja
1 žumance
6 vršnih kašika mlevenog badema
4 vršne kašike šećera

Priprema:

1.  Pomešajte brašno, šećer i so, dodajte razmeksali puter i natrljajte ga sa brašnom. Umešajte žumanca i vodu, pa zamesite glatko i čvrsto testo, ako je potrebno, dodajte još malo vode.
2.  Obložite testom svudu okolo ivica do vrha i na dnu, podmazan kalup za pitu (tart) i izbušite viljuškom.
3.  Šljive potopite u hladnu vodu i ostavite da odstoje par sati kako bi omekšale, pa im povadite koštice.Ja sam ovde koristila šljive bez koštica i već omekšale, tako da nisam morala da ih potapam.
4.  Na testo poredjati šljive, preliti smesom od mleka, tečne pavlake, jaja i šećera, koju ste prethodno vrlo malo umutili sa žicom, tek tolko da sjedinite jaja i tečnost zajedno. Pospite samlevenim bademima i stavite u rernu prethodno zagrejanu na 200 C da se peče oko 35 minuta.
5.  Izvaditi kolač iz rerne i dok je još vreo, posuti ga šećerom u prahu. Secite i služite tek kad se potpuno ohladi.
6.  Veličina kalupa je 18cm X28cm.
7.  Još jedna napomena: ako koristite kalup koji je za tart, što znači da se dno pomera-vadi, pre nego što sipate fil, stavite kalup na još jedan pleh, na koji ste stavili papir za pečenje (radi lakšeg čišćenja) pa onda sipati fil, jer fil treba da dodje skroz do vrha ivica, da bi kolac bio ravan, i zbog lakšeg prenošenja do rerne, jer dno se pomera pa vrlo lako možete da pomerite testo i da vam fil iscuri. Tart je gotov kad skroz fino porumeni odozgore, proverite sa čačkalicom da li je fil pečen, jer sve rerne nisu iste.

    Prijatno i uživajte!!!

Нема коментара:

Постави коментар