четвртак, 18. октобар 2012.

Tiho pečeni paradajz sa belim lukom i oreganom


Ovaj pečeni paradajz smo jeli proše godine kada smo bili u Philadelphiji kod prijatelja u posetu, ove godine kad su nam bili u poseti bila sam vrlo zainteresovana za taj recept po kom je ona pravila, posto nemam začine koje je moja prijateljuica koristila, odustala sam od pravljenja tog recepta, dok mi ih ne pošalje. U petak sam kupila jednu malu knjigu recepata “iz kuhinje moje mame” (From my mom’s kitchen) i nađem ovaj recept sa kojim sam se oduševila.


Sastojci :

6-10 zrelih paradajza (ja sam koristila roma, male duguljaste, koji imaju mnogo manje tečnosti u sebi)
4-6 češnjeva propasiranog belog luka
1-2 kašike suvog oregana
125 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
po ukusu morske soli i sveže mlevenog bibera
nekoliko listova svežeg bosiljka za serviranje

Priprema:

Zagrejati rernu na 150 do 160*C

Opran i osušen paradajz iseći po dužini, ako je okrugao paradajz, onda seći popreko. Staviti ih na pleh, na koji ste prethodno stavili papir za pečenje ( da imate manje posla kasnije).
Ako ima previše tečnosti i semenke, iscediti višak.

U činiju staviti propasirani beli luk, suvi oregano, soli, bibera i maslinovog ulja i dobro sve izmešajte.
Kuhinjskom četkicom ili kašikom, premazati obilato svaku sečenu stranu paradajza.

Peći oko 1 1/2 do 2 sata i povremeno proveriti da vam ne izgori, ako gori, smanjiti temperaturu.

Servirati sa svežim bosiljkom.




Ovako pečen paradajz možete jesti sa sirom za doručak ili večeru, koristiti ga za bruskete ili uz pečeno meso ili ribu na roštilju, takodje u razne salate od paste.

 Prijatno!!!!


2 коментара: