среда, 17. октобар 2012.

Meksički mlečni kolač (Tres leces cake )

Kad smo bili na rodjendanu male unučice, moja pastorka je spremila meksički ručak/večeru čak je i ovaj kolač napravila, a već ga je jela negde kod nekih prijatelja i jako joj se dopao. Recept je vrlo sličan našem kohu, samo što ovde nema griza. Brzo se napravi i još brze pojede.



Sastojci:

225 gr brašna za kolače (cake flour)
prstohvat soli
1 kašičica praska za pecivo
85 ml ulja
200 g šećera
1 kašičica vanile
5 većih jaja
125 ml punomasnog mleka

Krem sirup za preliv:

335 ml evoparated mleko
390 ml slatko kondezovano mleko
125 ml tečne pavlake
1 kašika ruma ili brendija ( i ne morate)

  Za ukrašavanje:

190 ml tečne pavlake
1 kačika šećera
1 kašičica vanile

Priprema:

 U činiju staviti brašno, prašak za pecivo i so i promešati.
 U drugu činiju promešati, šećer, vanilu i ulje.

 Dodavati jaje, jedno po jedno, muteći u smesu od šećera dok se sve dobro ne sjedini, dodati u tu smesu 125 ml mleka i vrlo nežno umešati, sa spatulom brašno, dodavajuci po malo.

Sipati smesu u vrlo malo podmazan kalup za tortu i peći na 155-160*C dok ne osetite da je čvrsto i dok vam čačkalica ne izadje čista, kad je zabodete u srtedinu kolača, oko 30 do 40 minuta.

Pečen kolač ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi pa prevrnuti na tacnu koja ima podignute ivice. Izbosti viljuškom 20-30 puta pa ostaviti da se potpuno ohladi u frižider.

Tri vrste mleka i kašiku brendija ili ruma, izmešati žicom pa preliti preko ohladjenog kolača i vratiti nazad u frižider još sat vremena da se hladi, ali povremeno, sa kasikom, preliti mleko koje je sišlo sa kolača.

Umutiti šlag sa šećerom i vanilom pa premazati preko kolača, ili staviti u zdelicu, pa neka svako sipa sebi koliko želi na svoje parče torte. Možete je posluziti i sa svezim borovnicama.

     Prijatno !!!!

Нема коментара:

Постави коментар