субота, 12. март 2022.

Buhtle sa pire krompirom

 Namerno sam ostavila pire krompir jer sam htela da napravim nekoliko peciva sa njim a već dobro znam da , koje god testo da se umesi, biće fantastično jer ostane dugo meko i sveže. Kod nas ne ostaje testo dugo, kao prvo, ja uvek pravim malu količinu testa taman toliko da imamo dovoljno za jedan dan a ako šta ostane to moj muž obavezno pojede sledećeg dana. Nekad namerno pravim veću količinu da bih odnela komšijama jer kao prvo, oni nikad ne kuvaju niti bilo šta mese, a drugo i nemaju vremena za to a šta jedu, pojma nemam a sa druge strane imam komšinicu italijanskog porekla koja kuva divne stvari ali njen muž je zadužen za mešenje u kući ali mahom i oni kupuju...tako se ovde živi, malo ko ima vremena za kuhinju, zato vrlo često vidite po američkim filmovima divne i uvek čiste kuhinje..ja volim da kuvam i mesim jer zaista imam vremena na pretek i nekad kažem mužu da bih rado odnela komšijama nešto za ručak, ali on ne da, jer kaže ne treba ih navikavati još i na to.

Buhtle sam pravila na puno načina i sa različitim dodacima ali se ne sećam da sam ih ikad pravila sa dodatkom od pire krompira...mogu vam reći da su bile jednostavno fantastične...e sad što sam preterala sa džemom, to je druga priča, ali znate onu staru poslovicu 😊😊😊😊😊😊 "ima se, može se" jer džem od šljiva toliko imam da će trajati nekoliko godina.

Sastojci: 475 g sve namenskog brašna, 225 g pire krompira, 175 ml vrućeg mleka, 1 jaje, 7  g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 85 g putera, 2 kesice vanile, korica 1 pomorandže, 75 g šećera, prstohvat soli

i još: džem po vašem izboru, prah šećer zamirisan vanilom

Priprema:  Brašno prosejati i ostaviti na stranu. Ako koristite kvasac koji ide direktno u brašno,dodajte i sve zajedno promešajte. Ja obično ne stavim svu količinu brašna, odvojim jedan mali deo i ako je potrebno kad mesim testo, dodam taj ostatak. Meni je tačno trebalo 475 g brašna, počela sam sa 400 g i prilikom mešenja sam dodavala po malo ostatak brašna dok nisam utrošila celu količinu izmerenog brašna.

U manju šerpicu sipati mleko i dobro ga zagrejati. U tako vruće mleko dodati puter isečen na kockice i mešajte dok se puter ne otopi, dodajte šećer, vanilu, koricu od pomorandže, prstohvat soli i na kraju dodati hladan pire krompir i kuvarskom žicom sjediniti sve zajedno. Ako koristite svež pire krompir onda ne mora da vam mleko bude mnogo vruće, dovoljno da se otopi puter i na kraju dodati jaje i sjediniti sve zajedno.

Sipati u brašno i zamesiti testo, koje treba da mesite oko 5 minuta rukom. Testo treba da bude meko, da se po malo lepi za ruke ali na rukama ne treba da se zalepi ni mrvica testa. Oblikovati testo u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja i ostavite da testo naraste. Ja po mom običaju, testo mesim uveče, pokrijem ga i ostavim na hladnom da naraste. Do ujutru naraste sasvim dovoljno.

Sledećeg jutra izvaditi testo i ostaviti na sobnoj temperaturi oko sat vremena, ako je prostorija topla onda i kraće. Isipati testo na radnu površinu i podelite testona onoliko delova ( oko 15 )  koliko želite da su vam buhtle velike. Oblikovati testo u kuglice pokrite i ostavite da se testo odmori.

Narasle buhtle premazati mlekom i peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 30 do 35 minuta ili dok vam ne porumene. Sećam se dok sam bila mlada domaćica da sam se uvek bojala hoće li mi testo, kolači, hleb biti dovoljno pečeno dok mi kuma, koja je godine moje mame, nije rekla, kad počne da miriše još nekoliko minuta i vadi iz rerne. Ja sada uvek stavim timer na 5 minuta manje nego što treba i onda tih zadnjih 5 minuta se ne mrdam od rerne, mada moja rerna zna za čas da mi porumeni pecivo više nego što hoću. Takođe sam počela da premazujem testo sa mlekom umesto sa jajetom,ali ne sva testa, već samo neka i ta testa mi imaju lepšu boju a ako premazujem jajetom obavezno dodam nekoliko kapi vode. Svi mi radimo onako kako mi volimo i kako nama odgovara, pa tako i vi.

Pečene buhtle ostaviti kratko u kalupu, pažljivo otvoriti štipaljku sa strane izvaditi i posuti prah šećerom zamirisan vanilom i poslužiti uz kafu, čaj, mleko...

Prijatno!!!!

2 коментара: