недеља, 14. октобар 2012.

Pečene tulumbe sa slanim nadevom

Divno predjelo, koje možete da napravite za veća slavlja ili kao predjelo za vaše goste


    Sastojci za testo:

250 ml mleka
60 g putera
120 g prosejanog brašna
1/4 kašičice soli
1/2 kašičice šečera
3 jajeta

Za punjenje:

250 g krem sira
75 ml kisele pavlake
300 g pileće ili ćureće šunke
2 -3 kašike seckanog vlašca
2-3 kašike seckanog peršuna
1 kašičica seckanog ruzmarina
biber i so

Priprema:

Staviti mleko,šećer i puter da se kuva, pre nego što mleko provri dodati, stalno mešajući,prosejano brašno i so,nastaviti sa mešanjem i kuvanjem testa još oko 5 minuta, stalno mešajući i sa varjačom pritiskati testo da što više tečnosti ispari prilikom kuvanja.
1.  Testo ohladiti, ja ga obično isipam na granitnu radnu površinu pa ga rastanjim po površini, kamen je hladan i tako mi se vrlo brzo ohladi, za nekoliko minuta.
2.  Testo vratiti u posudu u koju ste kuvali, dodavati jedno pi jedno jaje i svaki put dobro umutiti po dodavanju jajeta da dobijete elastično i glatko testo.
3.  Uključiti rernu da se greje na 200*C,pripremiti dva pleha,premazati ih sa malo ulja,postaviti ih papirom za pečenje ( pleh podmažemo da nam se papir ne pomera dok istiskujemo testo).
4.  Špric za tulumbe napuniti smesom i istiskati testo oko 5 cm dužine ili po vašem izboru ( ja sam moje pravila veće), ostavljajući malo prostora između, jer će vam tulumbe narasti.Kad ste završili sa istiskanjem testa,mokrim prstom gurnuti krajeve,prema sredini, tamo gde ste završili sa istiskanjem, ako to ne uradite, ti krajevi će vam izgoreti.
 5.  Ja sam pekla svaki pleh posebno, na drugi pleh sam istisnula testo tek kad sam bila spremna da ga pečem.



6.  Peći ih oko 15 do 20 minuta, ili dok vam blago ne porumene,isključiti rernu i ostaviti ih u rerni, sa malo otvorenim vratima, stavite varjaču da vam drži otvorena vrata,oko 10 do 15 minuta i staviti ih onda na žicu da se kompletno ohlade. ( ja sam jednu rasekla na pola po dužini da vidim da li su unutra pečene, ako nisu vratiti ih još malo u toplu rernu, ovaj proces sušenja dosta zavisi od veličine vaših tulumbi)
7.  Tako isto ispeći i drugi pleh.

8.  Važna napomena: prilikom pečenja ne otvarati vrata od rerne, inače vam tulumbe neće narasti.

9.  Ja upalim svetlo u rerni i gledam kroz stakleni prozor, takođe stavim sat na šporetu da mi se peče koliko hoću i kad je gotovo pogledam kroz prozorčić i ako sam zadovoljna bojom vadim napolje, ako ne onda stavim još nekoliko minut.
10.  Dok vam se tulumbe hlade napraviti nadev.
11.  Krem sir, sobne temperature, staviti u posudu za mućenje, dodati kiselu pavlaku, iseckati šunku na veoma sitne kockice, i sve sveže začine, koje ste prethodno oprali i osušili,sitno iseckati i dodati u posudu ( začine možete da menjate i dodajete po vašem ukusu) i sve zajedno umutiti mikserom. So i biber stavite po vašem ukusu, ja so i ne stavljam jer mi je šunkica slana.
12.  Špric za tulumbe napuniti smesom od krem sira. Tulumbe,oštrim nožem, preseći na pola po dužini, špricom istisnuti smesu na donji deo tulumbe, prekriti sa gornjim delom, naređati na tanjir,ukrasiti sa peršunom i koktel paradajščićima i poslužiti.



13.  Nemojte tulumbe puniti pre nego li nekoliko sati pred služenje, inače vam neće biti hrskave.Njih možete napraviti dan dva ranije čuvati ih u zamrzivaču i dobro zatvorenoj kutiji.
14.  Za vas, koji ne jedete meso, možete i bez , samo staviti onda 300 do 350 g krem sira i 100 ml kisele pavlake.

     Prijatno!!!!

1 коментар:

  1. Pošto si ti iskusna domaćica, jedno pitanje: Da li je od presudne važnosti da se prilikom dodavanja jaja u to kuvano testo, ono muti varjačom, a ne mikserom? Uvek koristim mikser, ali možda varjača ima bolji efekat. :-)

    ОдговориИзбриши