субота, 13. октобар 2012.

Torta od palačinaka punjena sa jabukama

Ova tortica od palačinaka je puna ukusa…jabuka sa cimetom i suvim groždjem, prelivena karamel kremom sa ukusom anisa.


















 Punjenje za palačinke :

     50 ml putera/margarina
     150 ml žuto suvo grozdje
     1/2 kašičice cimeta
     6 jabuka,bake Smith (Granny Smith)
     60 ml napakovanog braon šećera
     12 palačinki

     Karamel krema sa ukusom anisa:

     150 ml napakovanog braon šećera
     150 ml tečne pavlake
     125 ml putera/margarina
     1 zvezda anisa
     1 kašika brendija (ne mora)


Priprema:

1.  U veći tiganj, na osrednjoj temperaturi staviti puter, cimet i suvo groždje i mešati dok se puter otopi, dodati jabuke sa šećerom, promešati i pržiti oko 5 minuta, povremeno, pažljivo promešati, ili dok jabuke malo ne omekšaju.
2.  Staviti jednu palačinku na veću okruglu tacnu, fil podeliti na 11 delova i svaki deo premazati / pobacati po palačinki, onda sledeću palačinku pa fil i tako do 12-te palačinke, znači zadnju palačinku ne premazujemo filom.
3.  Prekriti prozirnom folijom, stavite preko opet jedan tanjir i na tanjir staviti nešto teško oko 400 g (najbolje neku konzervu).
4.  Ohladiti preko noći.

Karamel krem:

1.  U šerpicu staviti tečnu pavlaku, šećer, puter, zvezdicu anisa i brendi, zagrejati i mešati na osrednjoj temperaturi, dok se puter i šećer ne otope, pustiti da provri i kuvati oko 5 minuta, ne mešajući dok se malo ne zgusne.
2.  Dobićete oko 300 ml kreme, izvadite zvezdu anisa i bacite je. Preliti palačinke-tortu sa pola smese, ostavite da odstoji. 
3.  Kada ste spremni da poslužite tortu, sa reckavim nožem isecite tortu, zagrejte ostatak kreme i prelite preko svakog parčeta torte.
4.  Ovu tortu najbolje napravite dan ranije

     Prijatno!!!!

Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар