понедељак, 2. септембар 2013.

LISNATE KIFLE

Ja sam veliki zavisnik peciva i moram da isprobam svaki recept koji dođe do mene.


Sastojci:

     500 g brašna tip 500
     7 g suvog kvasca
     1 dl mlake vode
     1 kašika šećera
     2 dl kiselog mleka
     3 jaja
     2 žumanceta
     prstohvat soli
     250 g putera

    Sastojci za slatki nadev:

      džem od dunja
      šećer u prahu

    Sastojci za slani nadev:

     100 g kačkavalja
      susam

    Za premazati kifle:

      belanca


Priprema:


Razmutiti kvasac i kašičicu šećera u mlakoj vodi.
U posudi, u kojoj ćete mesiti,prosejati brašno, dodati prstohvat soli, kiselo mleko,razmućen kvasac,jaja i žumanca i umesiti.Kad počne da se odvaja od stranica posude isipati na radnu površinu i umesiti u glatko  i srednje tvrdo testo.
Oblikovati u loptu,premazati sa malo ulja,pokriti i ostaviti da testo naraste.
Naraslo testo premesiti i podeliti na 8 jednakih loptica.Svaku loptice premesiti, razviti sa oklagijom kao krug.
Svaki krug premazati sa umućenim puterom i ređati jedan na drugi.
Zadnji krug ne mazati puterom.

Još jednom sve te krugove zajedno rastanjiti u što veću i tanju površinu i iseći na trouglove veličine po vašoj želji.Ja sam ih sekla da su manji.
Na svaki trouglić staviti po malo džema ili komadić kačkavalja,u zavisnosti koji nadev volite ( ja sam filovala džemom jer su mi trebale slatke ),uviti u kiflice i naređati u pleh,koji ste postavili papirom za pečenje.
Pokriti ih i ostaviti da još malo naraste.

Za to vreme zagrejati rernu na 200*C

Premazati kiflice sa umućenim belancima i ako ih pravite slane,posuti ih susamom a slatke možete posuti krupnim šećerom i peći ih oko 30 do 40 minutaili dok vam, blago ne porumene.
 Ohladiti i slatke posuti sa prah šećerom i poslužiti.

Prijatno!!!

6 коментара: